I vi možete kuhati poput masterchefa! Za to su vam potrebni maštoviti recepti i kvalitetni sastojci, a prije svega vrhunska tjestenina koja je uvijek inspirativna u kuhinji. Mi vam predlažemo i slatku varijantu uživanja u tijestu

Kada pomislimo na tjesteninu, prvo se sjetimo talijanske kuhinje, zar ne?

Najčešće se može čuti da je tjesteninu u Italiju iz Kine donio Marco Polo, ali drevni su narodi tu namirnicu konzumirali i tisućama godina prije Marca Pola.

Najstariji recept za tjesteninu po kojem se ona izrađivala od pšeničnog brašna, jaja i vode datira navodno još iz Starog vijeka, oko 2000. godine prije Krista, a zapisan je na pergamentu u Kini.

Dugačka je povijest te danas najomiljenije namirnice na svijetu koja je od svojih početaka do danas evoluirala na svim poljima, od načina izrade, oblika do pripreme.

Najbolja je za ručak

Danas postoji više od 500 vrsta oblika tjestenine, a svaki od njih pruža neiscrpnu inspiraciju u kuhinji. Jede se kao predjelo, glavno jelo, ali i kao desert.

I mi vam donosimo zanimljivu, slatku kombinaciju tijesta i višanja.

No stručnjaci tvrde da je tjesteninu najbolje jesti za ručak jer se između 12 i 14 sati inzulin maksimalno luči pa se razgradnja i iskorištavanje ugljikohidrata odvijaju bez velikog opterećenja organizma.

Slatka tjestenina

  • 400 g tjestenine (po želji, ali najbolji su pužići ili tzv. creste di gallo tjestenina)
  • 1 žlica rastopljenog maslaca
  • omekšali maslac
  • 4 žlice mljevenih badema
  • 250 g mascarponea
  • 3-4 žlice šećera u prahu
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 3 žumanca
  • 1 staklenka kompota od višanja

Za posipanje

  • 60 g badema narezanih na listiće
  • 60 g šećera u prahu
  • 50 g maslaca

priprema

  1. Zakuhajte i posolite vodu te skuhajte tjesteninu. Ocijedite je i isperite u hladnoj vodi. Kalup za nabujak namastite maslacem i pospite mljevenim bademima.
  2. Mascarpone stucite sa šećerom, dodajte žumance i vrhnje. Smjesu dodajte tjestenini, pomiješajte pa dodajte i višnje.
  3. Stavite smjesu u kalup i pospite sa smjesom koju ćete napraviti tako da listiće badema zdrobite i pomiješate sa šećerom u prahu i maslacem narezanim na kockice.
  4. Pecite oko 25 minuta na 170 stupnjeva.

Preporučujemo