Špinat se ubraja u najzdravije namirnice, a k tome je zahvalan u kuhinji - s njim svaka domaćica može svašta!

Odakle dolazi?

Špinat se isprva uzgajao u Iranu i susjednim zemljama. S vremenom se proširio po cijeloj Europi. U srednjem su se vijeku njegovim okusom prvo oduševili Španjolci.

Danas se uzgaja u cijelom svijetu, s iznimkom tropskih krajeva. Špinat uglavnom treba brati ručno, dok samo neke sorte omogućuju strojno branje. Od njega je moguće pripremiti i salatu.

Izvor zdravlja

Listovi špinata obiluju gotovo svim važnim vitaminima, prije svega vitaminima A, E, K i B, jednako tako i mineralnim tvarima manganom, jodom i kalijem.

Točno je da špinat sadrži i željezo (u 100 g do 50 mg), ali naše tijelo od te količine može iskoristiti samo vrlo mali dio.

Špinat pospješuje probavu i usporava proces starenja.

priprema i čuvanje

Špinat je uvijek potrebno pripremiti neposredno prije konzumacije, jer se podgrijavanjem stvaraju kancerogeni spojevi.

Kako biste se riješili nitrata, za termičku obradu špinata odaberite blanširanje. Tako ćete udio nitrata smanjiti čak za 70%. Vodu u kojoj se kuhao špinat obavezno bacite budući da je zasićena nitratima.

Smrznuti špinat obično se koristi izvan sezone i dostupan je u svakoj trgovini. Unatoč zamrzavanju, špinat zadržava sve vitamine jednako kao svježi, stoga se može čuvati i koristiti tijekom cijele godine. Aroma mu je nešto siromašnija od svježeg špinata.