Temelj svake juhe je jaki, bistri temeljac

Za bistru juhu koristi se govedina ili piletina (ili kokoš) koja se stavlja u hladnu vodu.

Kako biste uklonili masnoću, temeljac zakuhajte s bjelancem (1 bjelance po litri) pa izvadite pjenu od bjelanca koja je pokupila razne čestice iz juhe.

I prilozi su zaslužni za raznolikost juhe

Poširanu mješavinu jaja, žumanaca i mlijeka (kuha se na pari u pećnici) možemo obojiti rajčicom ili izmiksanim špinatom.

Ukusna je i ona krupna i sitna i u svim mogućim oblicima. Ljubitelje tjestenine oduševit će i gnijezda od tankih rezanaca.

U nekim su kuhinjama neizbježan dodatak juhi: okruglice od krumpira sa začinskim biljem, jetrene okruglice…

Okruglice od grisa brzo se pripremaju, a možete ih kombinirati do mile volje: sa začinskim biljem, parmezanom ili pršutom.

Pileći temeljac (1,5 l)

  • 1 poriluk
  • 2 celera i 2 mrkve
  • pile (ili kokoš) od oko 1,8 kg
  • 2 razrezana neoljuštena luka
  • ½ žličice papra u zrnu

priprema

  1. Operite i očistite poriluk, celer i mrkve te ih usitnite. Iznutra i izvana operite pile (ili kokoš) te s povrćem, lukom i ½ žličice papra u zrnu stavite u lonac.
  2. Prelijte ih hladnom vodom, zakuhajte, kuhajte oko 2 sata na umjerenoj vatri, a pjenu povremeno uklanjajte.
  3. Zatim meso izvadite iz lonca, temeljac procijedite, posolite, ostavite da se ohladi i uklonite masnoću.

Mesni temeljac (1,5 l)

  • 1 kg junetine
  • svežanj povrća za juhu (mrkva, celer, poriluk, korabica, korijen i listići peršina)
  • 1 glavica luka i 1 režnjić češnjaka
  • 4 zrna papra
  • 1 lovorov list

priprema

  1. U lonac stavite junetinu i prelijte je hladnom vodom. Stavite na vatru, pustite da zakuha, smanjite vatru i kuhajte oko 45 minuta. Povremeno uklonite pjenu.
  2. Zatim očistite svežanj povrća za juhu, operite ga i sa glavicom luka i režnjićem češnjaka (oboje neoljušteno) te paprom i lovorovim listom dodajte mesu.
  3. Ostavite da se lagano kuha 2 sata dok meso ne omekša. Juhu procijedite, posolite, ostavite da se ohladi pa uklonite s nje masnoću.

Preporučujemo