Pečete zdravi kruh kako biste pobjegli od aditiva u kupovnome, no ne znate kako pobjeći i od kupovnog kvasca? Napravite vlastiti, domaći kvasac, tzv. starter

To je kiselo, rijetko tijesto koje ćete „uzgajati“ u staklenci i dodavati ga brašnu i ostalim sastojcima svaki put kad pečete kruh. Starter potiče prirodnu fermentaciju tijesta.

Recept za starter

  • 1 jabuka
  • 500 g + 250 g oštrog brašna
  • 350 ml + 170 ml vode

priprema

  1. Prepolovite nešpricanu jabuku s korom, izvadite joj jezgru i naribajte. Pola kilograma oštrog brašna pomiješajte s 350 ml vode, dodajte jabuku i sve dobro zatvorite u staklenku.
  2. Nakon tri dana nastat će prvi mjehurići i smjesa narasti, nakon čega je polovicu potrebno baciti, a ostatak prebaciti u zdjelu i ponovno joj dodati 250 g oštrog brašna i 170 ml mlake vode, vratiti je u staklenku, zatvoriti i ostaviti opet nekoliko dana da miruje na sobnoj temperaturi.
  3. Kad se pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.

Oko 250 g startera umiješa se u ostale sastojke za kruh, a preostali starter nastavi „održavati“ dodavanjem onoliko brašna i vode koliko je potrebno da u staklenci uvijek bude rijetko tijesto. Peče li se kruh svakodnevno, starter stoji na sobnoj temperauri, a za rjeđu upotrebu u hladnjaku.

Izvor: Sensaklub.hr