Govedina, svinjetina ili puretina – sočne rolade uvijek su neodoljive!

Svitci s umakom – svatko će ih rado imati na tanjuru. No, kako se zapravo spravljaju te rolice? Upravo to ćemo vam otkriti!

Svejedno jesu li iz tave ili s roštilja: ražnjići sa svicima pravi su hit! Kako bi i optički bili primamljivi, upotrijebite sljedeći trik: meso nadjenite, namotajte i (na primjer) tri svitka stavite paralelno, jednog do drugoga.

Čačkalicama probodite svitke, a između njih ostavite razmak – ovisno koliko velike komade želite. Zatim odrežite ploške – tako ćete dobiti savršeno kompaktne ražnjiće.

Pravo meso – za pravi uspjeh!

Za klasičnu varijantu upotrebljava se govedina, i to s buta. To se meso neće posušiti čak ni nakon duge termičke obrade.

Za nadjevanje je dobra i svinjetina, teletina, a i tanko narezana puretina. Meso za teleće odreske je nešto skuplje, ali se brže spravlja.

Klasični nadjev: senf, ploška slanine, kockice luka, kiseli krastavci i mrkva narezani na prutiće ili ploškice.

Pošto je ovo jelo uglavnom vrlo omiljeno, isplati vam se skuhati koja porcija više te, jednostavno, zajedno s umakom, zamrznuti. Tako može stajati oko 3 mjeseca, a vi možete uživati u brzom, ali fenomenalnom obroku.

Do uspjeha u 4 koraka

  • Kako bi se meso jednakomjerno pržilo i kuhalo, lagano ga stucite između dvije folije.
  • Meso začinite, zatim premažite senfom i nadjenite. Ostavite slobodan rub od oko 1,5 cm.
  • Duže strane lagano preklopite (naročito ako je malo nadjeva) i namotajte svitke.
  • Zatim ih učvrstite čačkalicama ili kuhinjskim koncem, poklopite, te kuhajte 45-90 minuta.

Internacionalni nadjevi

Danska – s ukusnim svježim sirom

Šampinjoni, svježi sir, kuhana šunka i poriluk, odličan su nadjev za goveđe i pureće svitke. Nasjeckana majčina dušica dodatni je začin. Šampinjone je najbolje najprije popržiti.

Trentino – s aromatičnom kaduljom

Nadjev od špinata, sira, češnjaka, sirove šunke i listića kadulje donijet će vam dašak Trentina u kuću. Špinat ne stavljajte sirov u nadjev, već ga prvo blanširajte.

Mađarska – s mnogo ljute paprike

Goveđi svitci s kiselim zeljem, komadićima paprike i mnogo mljevene paprike – obožavaju svi u Budimpešti! Ako ne volite svježu papriku, koristite kiselu. Umak zgusnite kiselim vrhnjem.

Italija – začinsko bilje i parmezan

Pasta od paprike, peršin, naribani parmezan – s ovim jednostavnim, ali profinjenim nadjevom od svitaka, dobit ćete novu okusnu dimenziju.

Ljuta varijanta: pastu od paprike zamijenite pastom od čilija.

Preporučujemo