Kokteli,pikantni zalogaji i originalne dekoracije - tri su neizostavne sastavnice posebne zabave
Cool
Za početak čašica pjenušca! A ako oko boce složite zelenkaste kockice leda, izgledat će vrlo efektno!
Otkud zelena boja? Od listića metvice koji su zamrznuti u mineralnoj vodi – a zbog te su vode kockice kristalnoprozirne.
Lijepo i praktično
Kad je buffet raznolik i poseban, tada uz jelo poslužite i maštovito posuđe. Neka to budu zdjelice raznih veličina i boja – ali sličnih oblika – naravno, sa stilom!
Sa stilom
Ako nudite ovakav maštoviti buffet, tada i pribor za jelo te posuđe trebaju biti posloženi u stilu: tanjuriće i platnene ubruse naizmjence složite jedno na drugo.
To ćete napraviti vrlo brzo, a dočarat ćete otmjen ugođaj.
Hrana i piće
Za najluđu noć u godini predlažemo da svojim gostima poslužite ukusne koktele. U nastavku vam donosimo recepte.
Coconut cream
- 200 ml kokosova mlijeka
- 8 cl likera od vanilije
- 300 g zgnječene papaje
- 200 ml narančina soka
- 200 ml soka od metvice
- 2 žlice smrvljenog leda
- ploškice kokosa
- listići metvice
PRIPREMA
- Izmiksajte kokosovo mlijeko, liker od vanilije, papaju, narančin sok i sok od metvice, procijedite te dodajte smrvljeni led.
- Koktele ukrasite ploškicama kokosa i listićima metvice.
- Savjet: Dodate li koktelu još 3 cl likera od kokosa, bit će još aromatičniji.
Night in red
- sirup od malina
- vrećica za kuglice leda
- 8 cl viskija
- 8 cl likera od naranči
- 4 cl likera od višanja
- sok od 2 naranče
- 200 ml proseca (talijansko pjenušavo vino)
PRIPREMA
- Sirup od malina pomiješajte s vodom u omjeru 1 : 2, ulijte ga u vrećice za led te stavite u zamrzivač.
- Viski, likere, narančin sok i nekoliko kuglica leda izmiksajte, raspodijelite po čašama i ulijte proseco.
- Savjet: Kao ukras na rub čaše možete staviti ploškicu naranče.
Sweet paradise
- 10 cl votke
- 2 cl cream of coconuta
- 160 ml soka od ananasa
- 50 ml slatkog vrhnja
- sok od 2 naranče
- kockice leda
- ploškice naranče
- rezanci narančine kore
- listići metvice
PRIPREMA
- Votku, cream of coconut, sok od ananasa, tekuće vrhnje i narančin sok stavite u shaker i dobro protresite.
- Do pola napunite čaše kockicama leda te ulijte kotel. Cjevčice ukrasite sa po ploškicom naranče, pokojim prutićem narančine kore i listićima metvice.
Još nekoliko ideja za spravljanje profinjenih zalogaja…
Mini pizze sa salamom
- prstohvat šećera
- 1/2 kockice kvasca
- 200 g brašna
- sol
- 6 žlica maslinova ulja
- 50 g zimske salame (ili neke slične)
- 25 g mozzarelle
- po 1/2 crvene i žute paprike
- 6 žlica koncentrata rajčice
- papar
PRIPREMA
- Pomiješajte šećer, kvasac i 100 ml mlake vode. Ostavite da odstoji 10-ak min. Dodajte brašno, 1/2 žličice soli i 2 žlice ulja.
- Umijesite tijesto i ostavite da odstoji sat vremena. Tijesto premijesite i razvaljajte na debljinu od 1 cm.
- Izrežite 12 komada i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Salamu narežite na ploške, a mozzarellu na kockice.
- Papriku očistite i usitnite. Koncentrat rajčice pomiješajte s preostalim uljem te posolite i popaprite. Time premažite tijesto pa složite ostale sastojke.
- Pecite 15 min.
Brodići od cikorije s piletinom
- 30 g oraha
- 150 g ananasa
- 2 cikorije
- 4 stabljike krbuljice
- 150 g prženih pilećih prsa
- majoneza
priprema
- Nasjeckajte orahe (ne presitno). Ananas narežite na komadiće. Cikorije operite.
- Jednu prerežite i izrežite joj tvrdi dio, a drugoj odvojite listove i ostavite ih sa strane. Od prve cikorije odvojite listiće i narežite ih na rezance.
- Prženu piletinu pomiješajte s malo jogurta, dodajte malo majoneze, kukuruza i graška (količinu također odredite prema ukusu).
- Zatim dodajte narezanu cikoriju, orahe, komadiće ananasa i krbuljicu. Listove cikorije složite jedan do drugoga te svaki nadjenite salatom od piletine i povrća.
- Brodiće poslužite na poslužavniku. Po želji posolite i popaprite.
Tekst: Božićna simfonija
Foto: Profimedia
29.12.2016.