Volite ragu, a niste ga nikada sami pripremali? Pokazat ćemo vam da to nije nimalo teško

Sočni komadi mesa u ukusnom umaku – ragu je uvijek pravi hit na meniju. Priprema se sa svijetlim ili tamnim umakom.

Najbolje meso je ono s plećke, buta ili prsa. Hoćete li uzeti govedinu, teletinu, svinjetinu, divljač ili perad – stvar je ukusa.

Pravi lonac za ragu

‘Teško‘ posuđe od gusa lagano i ravnomjerno raspoređuje temperaturu, što je idealno za pripremu ragua. Inače, riječ ragu dolazi iz francuskog (ragouter), a u slobodnom prijevodu znači – onaj koji potiče apetit ili onaj koji draži nepce.

Osnove ragua

Začini
Lovorov list, origano, bosiljak, estragon i majčina dušica – začini koji raguu daju posebnu aromu. Poseban će okus meso dobiti ako ga, zajedno sa začinskim biljem, u vinu ili temeljcu ostavite tijekom noći u hladnjaku da se marinira.

Dodavanje tekućine
Ovisno o pripremi, možete rabiti vino, temeljac, juhu ili vodu. Divljač, govedinu i janjetinu najbolje je pripremati s tamnim umakom, dakle, meso popržite i dodajte vino.

Bijelo vino bolje ide uz svijetlo meso (kunić ili teletina).

Perad možete pripremiti s tamnim ili bijelim umakom. Malo cherrya ili konjaka? Itekako! Ali dodajte tek na kraju.

Zgušnjavanje umaka
Ako je umak na kraju prerijedak, možete napraviti zapržak i dodati ga. Možete dodati i škroba ili gustina.

5 koraka za pripremu

  • Govedinu narežite na kocke veličine 3 cm – tako će se brže skuhati. Možete usitniti i povrće.
  • Malo ulja ugrijte u loncu te meso popržite sa svih strana.
  • Luk, češnjak i povrće dodajte mesu te ih popržite. Ako je lonac premalen, sastojke odvojeno popržite.
  • Ovisno o receptu, popržite malo koncentrata rajčice i pospite s malo brašna. Ulijte vino ili temeljac.
  • Ragu kuhajte na srednjoj vatri oko 90 minuta. Možete dodati i vrhnje te na kraju začinite.