Ako je šalica tople kave sve što čini vaš zajutrak, obogatite je dvama blagotvornim sastojcima koji daju energiju i nutrijente pa ćete je moći uistinu zvati doručkom...

Budući da kavi nedostaje hranjivih sastojaka (osim antioksidansa i vitamina B2), potrebno ju je nutritivno obogatiti – kokosovim uljem, sirovim kakaom u prahu i prirodnim sladilom. Ovako će vaša jutarnja šalica razbuđivanja ujedno postati energetska bomba koja obiluje zdravim nutrijentima.

Prah kakaa je na glasu kao supernamirnica – obiluje brojnim antioksidacijskim spojevima te željezom, bakrom, magnezijem, manganom, kalijem, cinkom i selenom. Uz to, stimulans teobromin iz kakaa pruža energiju i stimulira poput kofeina. Kokosovo ulje (zbog mješavine zasićenih masnih kiselina) usporava apsorpciju kofeina i ublažava njegove negativne učinke.

Obogaćena ovim zdravim dodacima, kava nam pruža dugotrajan i ravnomjeran dotok energije. Osim toga, jedno manje francusko istraživanje pokazalo je da osobe koje za doručak konzumiraju zasićene masnoće kasnije ručaju i jedu manje nego osobe koje nisu pojele „mastan“ doručak. Kako napraviti kavu koja će biti alternativa doručku savjetuje Nathan Wiebe, pisac i autor bloga Eat.Exercise.Live.Differently.

Sastojci:

  • 1 šalica otopljenog kokosova ulja
  • 1 šalica sirovog kakaa u prahu
  • 3 žlice prirodnog sladila, npr. eritrol (prirodni šećerni alkohol)

Priprema

  1. Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Premjestite je u staklenku i spremite u hladnjak dok se ne stvrdne.
  2. Staklenku možete držati i na kuhinjskoj polici, pokraj kave, kako bi vam uvijek bila nadohvat ruke. U kavu dodajte punu žličicu smjese i miješajte dok se ne rastopi.

Izvor: Sensaklub.hr