Pečeni ili kuhani? Svejedno, volimo ih na oba načina. Ova jesenska poslastica ukusna je i s povrćem i mesom, ali i kao dodatak kolačima

Pečeno kestenje nezaobilazna je jesenska poslastica. A kesten-pire sa šlagom neodoljiv je desert.

Kuhani kesten dobar je izbor za punjenje pileta, guske ili pak kao prilog uz crveni kupus.

Da biste uživali u kuhanom kestenju, dovoljno ga je kuhati u vodi 20 minuta. No prije termičke obrade nožem treba zasjeći vrh opne.

Ako ga pak više volite pečenog, stavite ga na lim u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite desetak minuta.

Znate li uživati u njima?

Kesteni u kombinaciji s jabukom poboljšavaju rad probave, a osušeni i mljeveni kesteni – ako se dodaju pšeničnom brašnu – pogodni su i za pripremu kruha.

Prilikom kupnje izaberite veće, sjajnije plodove bez rupica na ljuskama. Kesteni ne smiju imati šuplji zvuk kada ih protresete,a čuvati ih možete na hladnom do dva tjedna.

Ako ih želite ove jeseni u potpunosti iskoristiti, predlažemo vam dva recepta u kojima ćete sigurno uživati.

Tjestenina s umakom od kestena

  • 500 g tjestenine
  • 200 g nezaslađenog kesten-pirea
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • ljuta paprika
  • parmezan
  • peršin

Priprema

  1. Zagrijte maslinovo ulje pa kratko pržite češnjak, zatim dodajte ljutu papriku, peršin i kesten-pire te sve zajedno pržite pet minuta uz neprekidno miješanje.
  2. U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. Jelo pospite parmezanom i poslužite toplo.

Mousse s čokoladom i kestenom

  • 200 g crne čokolade
  • 250 g zaslađenog kesten-pirea
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 2 žlice ruma

Priprema

  1. Pomiješajte istopljenu čokoladu, kesten-pire, vrhnje i rum pa kratko miksajte dok se smjesa ne sjedini (ne smije biti pjenasta).
  2. Poslužite u šest čaša, na vrh smjese stavite malo slatkog vrhnja, a zatim ukrasite s kockicama čokolade

Preporučujemo