Ulične prodavače kestena možemo susresti gotovo na svakom uglu. Osim što kesteni privlače mirisom, pa ih većina obožava jesti vruće, od njih se mogu pripremiti brojni specijaliteti - i to ne samo slatki

Još prije sto i pedeset godina pitomi su kesteni u južnim Alpama bili osnovna prehrambena namirnica, koja je stanovnicima planinskih sela omogućavala da prežive duge zime.

Jeli su ih pečene, kuhane, u juhama, varivima ili umacima.

Sušeni pitomi kesteni mogli su se dobro skladištiti, a drvo stabala kestena bilo je vrijedan i kvalitetan građevinski materijal.

Pitomi kesteni, međutim, nisu bili samo monotona hrana za siromašne. Osim osnovnih recepata za pečene ili kuhane kestene, ti su se plodovi mogli susresti i kod tradicionalne pripreme velikog broja specijaliteta.

Iz brojnih je regija poznata priprema slatkog pirea, koji se, osim kao desert, može upotrijebiti i kao punjenje za pečenje.

Brašno od kestena ima visok udio škroba pa se koristi kod pripreme juha, krem-juha i palačinki ili pak u kombinaciji s ostalim sastojcima kao materijal za izradu posebne tjestenine.

U omiljene specijalitete karakteristične za određene regije ubrajaju se i pivo od kestena ili kesteni konzervirani u alkoholu.

Zdravi i zasitni

Kesteni imaju mjesto i u receptima za zdrava jela jer sadrže malu količinu masti, ali imaju visok udio škroba, proteina, vitamina i ostalih minerala.

Mala zdjelica kestena zasitit će nas jednako kao i pun tanjur špageta.

Kod pripreme jela kestene je prvo potrebno zarezati, a zatim ih staviti da se kuhaju dvadeset minuta na laganoj vatri. Nakon toga ih treba oguliti dok su još vrući, a zatim dalje postupiti prema receptu.

Mogu se poslužiti kao poseban prilog uz meso ili ih se pak može upotrijebiti u punjenjima. S kestenovim brašnom mogu se peći kolači ili kruh.

Kesteni su osim toga polazišni materijal za pripremu cijelog niza slastica. Nugat od kestena, koji se priprema od kestenova brašna, meda, šećera, snijega od tučenih bjelanaca i voća, izvanredna je okusa.

Brzo i jednostavno

Ako u kestenima želite uživati bez komplicirane pripreme, dovoljno je da ih zarežete i ispečete na limu u pećnici zagrijanoj na 200 °C (oko 20 minuta).

Kestene možete peći i na izravnoj vatri, primjerice, u kaminu.