Ukusan je, zdrav, ima široku uporabu u kuhinji, čak i u kozmetici. Kikiriki je doduše visokokaloričan, ali istovremeno sadrži brojne hranjive sastojke, i to u iznadprosječnim količinama.

Dobra prehrana i prevencija

Kikiriki ima visok udio ugljikohidrata, masnoća, proteina, vitamina iz grupe B, C i E te vrijednih mineralnih tvari kao što su kalcij, magnezij i kalij.

Ubraja se u namirnice s najvišom koncentracijom hranjivih tvari biljnog podrijetla, a k tome ne sadrži kolesterol.

Kalorijska vrijednost mu je, međutim, visoka – 100 g kikirikija sadrži 567 kcal pa je nužno konzumirati ga u ograničenim količinama.

Budući da masnoće čine gotovo polovicu sadržaja kikirikija, ti se plodovi koriste i za proizvodnju ulja.

Baš kao i druge vrste orašastih plodova, i kikiriki je izvanredno ljekovito sredstvo za jačanje živčanog sustava, umirenje organizma i u slučajevima kada se želimo obraniti od umora.

Kikiriki osim toga pomaže kod oboljenja srca i osnovni je izvor energije srčanog mišića. Potiče aktivnost mozga, hematopoezu i izmjenu tvari.

Osim toga, smanjuje razinu kolesterola u krvi i pozitivno utječe na kožu, ponajprije na onu suhu i ispucanu.

Uporaba u kuhinji

Osim za samu konzumaciju, kikiriki se često upotrebljava kod pripreme mesnih jela, mješavina povrća, tjestenine, ribe, riže, krumpira ili gljiva, baš kao i u juhama, umacima ili salatama, a naravno i u slatkim jelima, kao što su kolači ili voćni kupovi kojima kikiriki daje karakterističan okus.

Savjet: maslac od kikirikija

Kikiriki lagano prepržite i sameljite tako da nastane kaša. Eventualno možete dodati i malo smeđeg šećera ili meda.

Iznimno kvalitetni i hranjivi su gotovi namazi od kikirikija proizvedeni u zemljama u kojima se kikiriki koji se upotrebljava za pripremu namaza strogo kontrolira.

Kikiriki se ubraja u mahunarke. Riječ je o plodovima biljke Arachis hypogea, koja potječe iz Južne Afrike, Bolivije i Brazila. Arachis hypogea je grm koji postiže 70 cm visine i koji na kraju grančica ima cvjetove.

Nakon oprašivanja grane se spuštaju prema tlu, a cvjetovi se zabijaju u zemlju, gdje sazrijevaju u mahunu.

Svježe mahune imaju okus sličan grahu, a tipičan okus kikirikiju daje tek prženje. Tim se postupkom kikiriki pretvara u delikatesu, u kojoj rado uživamo, a koja k tome ima i brojna ljekovita svojstva.