Iz kraljevstva mliječnih proizvoda ovaj smo put odabrali kiselo mlijeko. Može se upotrebljavati u pripremi juha ili umaka (ima manje kalorija nego vrhnje!), čak i nekih slastica

Kako nastaje kiselo mlijeko?

Jedan dio mliječnog šećera pretvara se u mliječnu kiselinu.

Pri nagomilavanju mliječne kiseline preko 0,5% i pri temperaturi fermentacije od 40 do 45 stupnjeva Celzijevih kazein koagulira i mlijeko postaje gusta masa te dobiva mliječno-kiselu aromu i okus.

Kiselo mlijeko lakše je probavljivo od običnog: u želucu se zadržava oko 3 sata, dok običnom mlijeku treba 7 sati da se probavi.

Savršena zamjena za vrhnje

Kiselo mlijeko je lako probavljivo, a u usporedbi s kiselim vrhnjem ili pak slatkim vrhnjem za šlag sadrži manje kalorija.

Ako pazite na kalorije, vrhnje zamijenite kiselim mlijekom

Iako ne može zamijeniti vrhnje u baš svim desertima, jer mu je struktura manje gusta, odlična je zamjena za vrhnje u slanim varijantama.

Kiselo mlijeko upotrebljava se i u pripremi quichea.

Kolači s kiselim mlijekom, voćem i pinjolima

  • 3 žlice brašna
  • 2 jaja
  • 4 žličice praška za pecivo
  • 1,5 šalica sitnog kristal šećera
  • 200 ml ulja
  • 400 g čvrstog kiselog mlijeka
  • 5 žlica pinjola ili 4 žlice listića badema
  • 1 mandarina
  • maslac i brašno ili krušne mrvice za posipanje

priprema

  1. Brašno zajedno s praškom za pecivo prosijte u zdjelu. Razdvojite jaja pa ih sa šećerom pjenasto stucite, a zatim dodajte i ulje.
  2. U smjesu s jajima dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo, zamijesite tijesto pa dodajte čvrsto kiselo mlijeko.Pinjole nasitno nasjeckajte.
  3. Očistite kriške mandarina i prerežite ih napola. Male pravokutne kalupe od teflona premažite maslacem, a kalupe od ostalih materijala premažite maslacem i pospite brašnom ili krušnim mrvicama.
  4. Dno kalupa prekrijte nasjeckanim pinjolima ili listićima badema, zatim ulijte dio tijesta i zagladite ga.
  5. Odozgo rasporedite komadiće mandarina pa prelijte preostalim tijesto. Tijesto ne bi trebalo sezati sve do ruba kalupa jer će za vrijeme pečenja narasti.
  6. Pecite 30-35 minuta u pećnici unaprijed zagrijanoj na 170 ºC.
  7. Pečene kolače kratko ostavite u kalupu da se rashlade, a zatim ih pažljivo istresite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.
  8. Prije posluživanja pospite ih šećerom. Ovaj kolač može se poslužiti i s tučenim slatkim vrhnjem i voćem.

Preporučujemo