Kivi je bogat vitaminom C i dobrodošao je dodatak salatama, desertima, kolačima, čak i mesu. Dodate li ga mliječnim proizvodima, neće ih zakiseliti
Kivi je egzotično voće koje nam dolazi iz Kine gdje smatra nacionalnim voćem.
Kivi je jedna od najzdravijih namirnica i najbolje je voće zimske dane. Vitamina C sadrži čak više i od naranče, odličan je za jačanje imuniteta te za borbu protiv virusa.
Odličan je izvor i vitamina A i E, te kalija i vlakana koja održavaju probavni sustav zdravim.
Također, dobar je i za oči jer sadrži lutein i zeaksantin. Lutein pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem. Osim toga, kivi je antikancerogen i štiti srce.
Kivi-tortice
- 6 kivija
- 1 mahuna vanilije
- 500 ml mlijeka
- 3 žumanca
- 75 g šećera
- 2 žlice brašna
- 6 gotovih lisnatih tortica
priprema
- Zarežite mahunu vanilije, stavite je u mlijeka i zakuhajte. Stucite žumanca i šećer. Zatim uz stalno miješanje dodajte 2 žlice brašna i 2 žlice vrućeg mlijeka.
- Mahunu vanilije izvadite iz mlijeka, smjesu od jaja dodajte mlijeku te miješajući kuhajte dok ne postane kremasta.
- Kremu potom izlijte u drugu zdjelu i ostavite da se ohladi. Ogulite 6 kivija pa ih narežite na tanke ploške.
- Potom gotove lisnate tortice premažite kremom i na to stavite kivi. Po želji ukrasite malinama i listićima metvice.
Tekst: Čarolija okusa i T.O./ kuhaj.hr
Foto: Profimedia
07.01.2017.