Kivi je bogat vitaminom C i dobrodošao je dodatak salatama, desertima, kolačima, čak i mesu. Dodate li ga mliječnim proizvodima, neće ih zakiseliti

Kivi je egzotično voće koje nam dolazi iz Kine gdje smatra nacionalnim voćem.

Kivi je jedna od najzdravijih namirnica i najbolje je voće zimske dane. Vitamina C sadrži čak više i od naranče, odličan je za jačanje imuniteta te za borbu protiv virusa.

Odličan je izvor i vitamina A i E, te kalija i vlakana koja održavaju probavni sustav zdravim.

Također, dobar je i za oči jer sadrži lutein i zeaksantin. Lutein pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem. Osim toga, kivi je antikancerogen i štiti srce.

Kivi-tortice

  • 6 kivija
  • 1 mahuna vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 3 žumanca
  • 75 g šećera
  • 2 žlice brašna
  • 6 gotovih lisnatih tortica

priprema

  1. Zarežite mahunu vanilije, stavite je u mlijeka i zakuhajte. Stucite žumanca i šećer. Zatim uz stalno miješanje dodajte 2 žlice brašna i 2 žlice vrućeg mlijeka.
  2. Mahunu vanilije izvadite iz mlijeka, smjesu od jaja dodajte mlijeku te miješajući kuhajte dok ne postane kremasta.
  3. Kremu potom izlijte u drugu zdjelu i ostavite da se ohladi. Ogulite 6 kivija pa ih narežite na tanke ploške.
  4. Potom gotove lisnate tortice premažite kremom i na to stavite kivi. Po želji ukrasite malinama i listićima metvice.

Preporučujemo