Kako je nastala ova poslastica i kako napraviti savršen fondue? Uz pomoć naših savjeta pripremite pravu gozbu za svoje najmilije i uživajte i profinjenim zalogajima

Na tradicionalni švicarski način

Povijest

Oko nastanka ovog jela ispletene su mnoge legende. Jedna od vrlo uvjerljivih verzija kaže da su nekoć siromašni seljaci u planinama namakali kruh u otopljeni sir, što im je često bio jedini topli obrok u danu.

Posuda za fondue

U francuskoj brdskoj regiji ova posuda naziva se „caquelon“, a u švicarskoj „Kachel“. Objema je zajedničko to da se radi o specijalnoj keramičkoj posudi s debelom drškom.

Ova posuda je napravljena tako da se u njoj sir topi izravno na štednjaku, a zatim se ona stavlja na grijalo koje održava toplinu.

Međutim, ako nemate originalnu posudu za fondue, dobro će vam poslužiti i obični emajlirani lonac ili onaj od lijevanog željeza.

SLADAK ILI PIKANTNI…

U sir se tradicionalno umače kruh narezan na kockice. No ukusne će biti i mandarine, banane ili šampinjoni.

…a ovako se priprema PREKRASNO OTOPLJEN PIKANTNI SIR

Izbor sira

Tajna posebne arome fonduea leži u kombinaciji nekog pikantnijeg sira, poput ementalera, gaude ili grojera s nekim mladim sirom blagog okusa koji se fino topi.

fondue-sir

FINA AROMA

Vrlo je važno prije nego što krenemo otapati sir posudu za fondue istrljati jednim režnjem češnjaka koji smo prerezali napola.

Odabrane vrste sira tope se s malo bijelog vina na tihoj vatri uza stalno miješanje. Za dodatnu aromu u otopljeni sir može se dodati i malo naribanog muškatnog oraščića ili kap maraskina.

Fondue s prženjem [“FONDUE BOURGUIGNONNE”]

Pribor za fondue

Osnovu čine lonac i dugačke vilice te plamenik jer grijalo sa svjećicama kao za topljenje sira za obični fondue neće biti dovoljno. Nužni su i posebni tanjuri s pregradama za razne umake, priloge te povrće i salate.

Prikladne namirnice

Za prženje uzmite samo meso koje je prikladno za prženje na naglo. Od riba odaberite tunu i grgeča. Ukusni će biti i šampinjoni, tikvice, paprike, jabuke, kruške ili ananas narezani na manje komade.

Hrskavo tijesto

Umutite tijesto od 125 g brašna, malo soli, 1 bjelanca, 125 ml bijelog vina i 2 žlice otopljenog maslaca. Nakon 15 min u tijesto umačite komadiće povrća pa ih ispržite u vrućem ulju.

Prženje u ulju

Koristite samo neutralna ulja koja su pogodna za pripremu na visokim temperaturama, primjerice, suncokretovo, repičino, sojino ili palmino.

Ulje je dovoljno zagrijano kada se oko drške kuhače koju smo uronili u njega počnu stvarati mjehurići.

fondue-przenje

Ekstra savjet:

Nakon jela ostavite ulje da se ohladi pa ga procijedite. Pohranite ga u zatvorenu posudu kako biste ga mogli ponovno upotrijebiti.

Fondue s kuhanjem [“FONDUE CHINOISE”]

Posuda za kuhanje

Iako vam za kuhanje može poslužiti i posuda za fondue ili bilo koji širi lonac, u Kini i Mongoliji ovo jelo tradicionalno se pripremalo u posebnom loncu.

On je obično promjera oko 30 cm i u sredini ima mali “dimnjak”. Namirnice koje smo pripremili stavljaju se u posebna cjedila na dugačim drškama i umaču u juhu da se skuhaju.

Prikladne namirnice

Meso, perad i riba narezani na rezance ili komadiće, očišćeni račići. Povrće koje se kraće kuha, poput mrkve, poriluka, mladog luka ili paprike, može se koristiti sirovo.

Glavičasto povrće potrebno je prethodno blanširati 4 min, samo se kineski kupus može upotrijebiti sirov.

PROFINJENO I UKUSNO

Šparoge narezane na tanke ploškice. Izdanci ili komadići bambusa te tzv. stakleni rezanci preliveni vrućom vodom također će prijati uz ovo jelo.

Kuhanje u juhi

Budući da kod ove vrste fonduea najbolje dolazi do izražaja sam okus namirnice, nemojte štedjeti i birajte samo one prvoklasne.

Uzmite juhu od povrća ili ribe, najbolje domaću. Uz ovu vrstu jela u pravilu se ne poslužuju umaci.

Ekstra savjet:

Odaberite junetinu koja je prošarana masnoćom jer je aromatičnija. Posolite je tek nakon kuhanja da ne bude žilava.

fondue-namirnice

Posebna aroma

Temeljac u kojem se kuhaju namirnice možete i varirati, primjerice dodatkom bijelog vina ili začinskih trava. Juha će dobiti posebnu aromu ako u njoj prokuhate 500 g luka narezanog na ploškice.

Ekstra savjet:

Nakon uživanja u fondueu temeljac će dobiti veoma snažan okus. Skuhajte u njemu tjesteninu ili povrće pa ga poslužite kao ukusnu juhu.

Čokoladni fondue [S RAZNOBOJNIM VOćEM]

Priprema

U lončiću zagrijte 200 ml slatkog vrhnja. Grubo narežite 200 g mliječne i 100 g gorke čokolade pa je otopite u slatkom vrhnju na umjerenoj vatri.

Prikladne namirnice

Očistite 600 g voća (primjerice, jagode, banane, ananas, mango, papaju, mandarine) i po potrebi narežite na komadiće.

Bit će ukusni i bilo koji meki keksi koje možete nabosti na štapiće i umakati u čokoladu.

fondue-cokolada

Ekstra savjet:

Ako želite, voće koje ste namočili u čokoladu možete dodatno uvaljati u kokos ili nasjeckane pržene bademe.