Ima li doista razlike među ovim šećerima i koji odabrati? Donosimo vam odgovore

Bijeli šećer

Bijeli šećer dobiva se od šećerne repe i šećerne trske. Prerađuje se intenzivnim postupcima tijekom kojih se upotrebljavaju kemijski reagensi zbog čega se gube vitamini, enzimi i minerali.

smeđi šećer

Smeđi šećer prerađuje se blažim postupcima. Za tamniju boju i drukčiji okus od bijelog šećera zaslužni su biljni ostaci (melasa) koji nemaju nutritivnih vrijednosti.

integralna varijanta

Integralna varijanta (npr.muscovado šećer tamne je boje i sastoji se od sitnih ljepljivih granula) nerafiniran je i neprerađen. Ima nepromijenjene nutritivne vrijednosti.

Isbrobali smo… Evo našeg mišljenja

  • Sva tri proizvoda sastoje se gotovo potpuno od saharoze, a njihov glikemijski indeks uglavnom je isti.
  • Sva tri, na isti način, podižu razinu šećera u krvi.
  • Ono u čemu se razlikuju jesu hranjive tvari. Integralni šećer sadrži vitamin B, provitamin A, kalij, kalcij, željezo i mangan, a ostala dva ne sadrže gotovo ništa.

Preporučujemo