Kokosov orah, ili jednostavno kokos, polako ulazi i u europsku kuhinju ne samo kao ukrasni detalj nego i kao bitna namirnica koja jelima daje svježinu i duh egzotike.

Izvana tvrd, a iznutra mekan. Iza ove rečenice ne skriva se čovjek, već jedna egzotična vrsta voća naoko grubog izgleda. Ipak, njegova gruba kora i tvrdoća nisu spriječile da njegova sočna, bijela unutrašnjost postane sastavni dio mnogih azijskih kuhinja.

Kokosov orah, ili jednostavno kokos, polako ulazi i u europsku kuhinju ne samo kao ukrasni detalj nego i kao bitna namirnica koja jelima daje svježinu i duh egzotike.

Tajna kokosova mlijeka

U unutrašnjosti kokosa skriva se bijeli, slatki jestivi dio ploda u čijem se središtu nalazi bistra slatkasta tekućina, nalik običnoj vodi.

Sigurno se pitate odakle onda kremasto kokosovo mlijeko? Ono što zovemo kokosovim mlijekom ustvari se dobiva od jestiva kokosova ploda koji se melje pomiješan s vrućom vodom i zatim cijedi.

Tekućina koja se ocijedi poznato je aromatično i kremasto kokosovo mlijeko s kojim se pripremaju kokteli kao što su Piña Colada ili Batida de Coco, ali i kolači, umaci i juhe.

Na policama trgovina možete potražiti i ostale proizvode od kokosa koji će obogatiti vašu kuhinju.

Kod nas možete kupiti kokosovo brašno (mrvice) ili kokosovo ulje, a želite li ojačati imunitet, potaknuti metabolizam i svom tijelu podariti mnogo minerala, jednostavno pijte svježe iscijeđenu tekućinu iz pravog kokosova oraha.

Ovako se otvara tvrdi kokosov orah

Bušenje

Kako biste došli do unutrašnjosti kokosa i sačuvali tekućinu koja se skriva u njemu, za početak odvijačem probušite tri rupice koje se ističu na jednom vrhu kokosova oraha.

Piljenje

Nakon što ste izlili kokosovu tekućinu, prepilite malom pilicom tvrdi dio oraha. Unutrašnjost oraha je sočna, bijela i jestiva, kao i tanka smeđa korica.