Zdravi plodovi iz majčice zemlje mogu se upotrijebiti na bezbroj načina, od klasične juhe po sočnih popečaka...

pastrnjak

Pastrnjak je slatkasta okusa i prava je delikatesa. Ukusan je u juhi, kao pire, pečen u pećnici ili kao prilog pečenju. Odličan je i nariban na salatu.

peršin

Peršin (korijen) obično se upotrebljava u kuhinji kao dio povrća za juhu.

No odličan je i kao dodatak raznim umacima. U kombinaciji s krumpirom postaje vrlo fini pire.

mrkva

Mrkva je svakako jedna od omiljenijih vrsta povrća. Odlična je sirova i naribana na salatu.

Omotate li je slaninom i popržite, dobit ćete originalno predjelo.

Kremasta juha od mrkve također je neodoljiva okusa. Nezamjenjiva je i u mnogim umacima, kao prilog, kuhana u juhi…

hren

Hren se obično upotrebljava kao ljuti prilog, a zajedno s vrhnjem odličan je umak uz ribu i kuhano meso.

Budući da brzo gubi aromu, ne treba ga dugo kuhati. Dobro je naribati ga i dodati jelu netom prije posluživanja.

Juha od pastrnjaka

  • 500 g pastrnaka
  • 1 krumpir
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 2 luka
  • 1 žlica maslaca
  • 1-2 žličice curryja
  • sol, papar
  • 50 g kiselog vrhnja ili onog za kuhanje

priprema

  1. Pastrnjak i krumpir ogulite. Krumpir operite i potom oboje narežite na kockice. Zakuhajte temeljac i u njemu kuhajte povrće oko 15 minuta dok ne omekša.
  2. Zatim ga zgnječite. Luk oljuštite i nasjeckajte. Zagrijte maslac te na njemu propirjajte luk. Pospite ga curryjem i još kratko pirjajte.
  3. Zatim ulijte juhu od pastrnjaka i krumpira te začinite solju i paprom. Na kraju umiješajte vrhnje.

Preporučujemo