Legende kažu da koromač daruje besmrtnost. U grčkoj mitologiji postoji vjerovanje da je Prometej od bogova ukrao vatru, sakrivši je u šuplju stabljiku koromača...

Svi su dijelovi biljke jestivi

Foeniculum vuglare mediteranska je višegodišnja biljka iz porodice peršina i stoljećima je u upotrebi kako kulinarstvu, tako i u liječenju. Biljka se sastoji od lukovice, stabljika, listova, cvjetova i sjemenja i svi dijelovi su jestivi. Odličan je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalcija, magnezija i željeza.

U ajurvedi se smatra da je sjeme koromača jedan od najboljih začina za probavu jer osnažuje agni (probavnu vatru), smanjuje nadimanje i zaustavlja grčeve. Zbog ovih svojstava nalazi se u raznim čajnim mješavinama, pa se čak preporučuje i kao blagi napitak za bebe koje pate od grčeva.

Harmonizira rad želuca

Prema ajurvedskom receptu, nakon jela pojedite žličicu preprženog sjemena koromača. Za probleme s mjehurom, savjetuje se čaj sa sjemenom korijandra, a dobar je i kao smirujući tonik za živce. Tradicionalna kineska medicina na sličan način preporučuje upotrebu sjemena koromača, ističući da regulira chi i harmonizira rad želuca te poboljšava apetit.

Kroz povijest, liječnici tradicionalne kineske medicine koristili su ga u toplim oblogama kod zmijskih ujeda, kod bolne ušne duplje ili kao komprese za trbuh kod bolova. Poslije porođaja majkama se preporučuje čaj od koromača s malo cimeta radi stimuliranja laktacije. S obzirom na to da sjeme ima stimulativno djelovanje, liječnici tradicionalne kineske medicine savjetuju da se konzumira ujutro u malim količinama, a trudnice da trebaju izbjegavati zato što stimulira matericu.

Energetski – nadoknađuje ljubav

Energetski, koromač je odličan za duh, posebno za onaj dio nas kojem nedostaje ljubavi. Povoljno djeluje na korijensku (prvu), sakralnu (drugu) i srčanu (četvrtu) čakru.

Sjeme koromača nezaobilazan je sastojak u kineskoj mješavini pet začina, nekim indijskim mješavinama i naširoko se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Mediterana. U indijskim i pakistanskim restoranima tradicionalno se služi poslije jela, ne samo zbog bolje probave, nego i kao osvježivač daha.

Izvor: Sensaklub.hr