Špageti bez pesta ili insalata caprese (rajčica s mozzarellom) bez bosiljka? Nezamislivo!

Bez te aromatične biljke mediteranska bi kuhinja bila zakinuta za božanstvenu aromu. No ako mislite da bosiljak potječe iz Italije, varate se…

Od ljekovite…

Bosiljak potječe iz Indije i od davnina je bio cijenjen kao ljekovita biljka zbog umirujućeg djelovanja na želudac i kao sredstvo za snižavanje temperature.

… do začinske biljke

Tek odnedavno bosiljak se počinje upotrebljavati kao začin. Svježi nasjeckani listići obogaćuju juhe, umake, salate, tjesteninu te razna jela od mesa i ribe.

Važna napomena: bosiljak se dodaje jelima tek kad su gotova (ne treba ga termički obrađivati)!

Okus mu je kao i ime: kraljevski. Riječ ‘bosiljak’ dolazi od grčke riječi ‘basileus’ (kralj) ili ‘basilikos’ (kraljevski). Osim najpoznatijeg, tzv. đenoveškog bosiljka, postoji još oko 150 njegovih sorti. Predstavljamo vam samo najvažnije:

Azijski bosiljak

Zbog svog blagog i ugodnog mirisa odličan je dodatak slasticama, ali je izvrstan i kao čaj. U Vijetnamu i Tajlandu obvezan je začin mnogim jelima.

Dark Opal

Ima listove purpurne boje, a odlikuje ga karakterističan miris. Odličan je dodatak ledenom čaju.

Limunski bosiljak

Odlikuje ga snažna osvježavajuća aroma. Izvrstan je dodatak jelima s ribom i desertima, ali i talijanskim jelima kao i salatama.

African Blue

Listovi ove sorte prošarani su purpurnim ‘žilicama’. Odličan su dodatak jelima azijske kuhinje, a pilećoj juhi daju posebnu aromu.

Tajlandski bosiljak

Neizbježan začin azijske kuhinje. Okusom je sličan mješavini anisa i sladića.

Pesto genovese

  • 2 žlice pinjola
  • češanj češnjaka
  • svežnjić bosiljka
  • 75 ml maslinova ulja
  • 30 g parmezana

priprema

  1. Popržite 2 žlice pinjola na suho, češnjak oljuštite i oplahnite svežnjić bosiljka. Prosušite ga i otrgajte mu listiće.
  2. Sve izmiksajte sa 75 ml maslinova ulja te na kraju umiješajte 30 g parmezana.