Budući da njezine sjemenke sadrže obilje bjelančevina, soja se naziva ‘biljnim mesom’

Soja se ubraja u kultivirane biljke s najduljom tradicijom. Prvi pisani materijali koji svjedoče o uporabi sjemenki soje potječu iz sjeveroistočne Kine (2800. g. pr. Kr.)

Čudo prirode

Postoje stotine različitih sjemenki soje, no najrasprostranjenija vrsta je soja sa žutim sjemenkama. Ta biljka može narasti do 80 cm u visinu i ima male, bijele ili ljubičaste cvjetove, iz kojih se razvijaju mahune.

Mahune sadrže 1-4 sjemenke, koje se dalje prerađuju. Iz njih se proizvodi sojino meso, sojino mlijeko, tofu, sojino ulje i brojni drugi proizvodi.

Sojin je umak sigurno najstarija prehrambena namirnica nastala od soje, koja se fermentacijom proizvodi već 2500 godina.

Proizvodi od soje koje možemo kupiti u prodavaonicama proizvode se industrijski i nemaju puno toga zajedničkog s pravim sjemenkama soje.

Soja je mahunarka s vjerojatno najvećom količinom bjelančevina i njome se prehranjuje oko milijardu ljudi.

Njezine sjemenke sadrže oko 35% proteina, 30% ugljikohidrata i 18% masti s velikim udjelom lecitina, vitamina B i E te cijelim nizom mineralnih tvari kao što su kalcij, kalij i magnezij.

Oko 500 g sjemenki soje zamjenjuje 2 kg mesa, ili 5 l mlijeka, ili 28 kokošjih jaja.

Sojino mlijeko može se dodati u kavu kao zamjena za mlijeko. Želite li zapjeniti sojino mlijeko, prethodno ga je potrebno dobro rashladiti.

Sjemenke soje su zdrave

Sjemenke soje su zahvaljujući svom sastavu iznimno zdrave. Masti što ih
sadrže proizvodi od soje štite žile od ateroskleroze.

Soja pozitivno djeluje na živčani sustav, a redovitom konzumacijom proizvoda od soje može se spriječiti pojava prevelike količine želučane kiseline ili pak nastanak ekcema.

Ova mahunarka usto prevenira pojavu hemoroida.

Sjemenke soje imaju i puno drugih pozitivnih učinaka, ali nisu prikladne za malu djecu jer sadrže neke alergene i fitoestrogene.