Repa ima slatkast i pomalo ljut okus te je iznimno zdrava. Kad je ovo korjenasto povrće mlado, možete ga konzumirati sirovo, dok je veće bolje termički obraditi

Repa je korjenasto povrće koje je poznato od davnina, još iz vremena helenizma i Rimskog carstva.

Donji dio korijena koji se nalazi u zemlji je bijele boje, a gornji dio koji raste izvan zemlje je ljubičaste, crvenkaste ili zelene boje, ovisno o količini sunčevog svjetla koja dopire do njega.

Repa je bogata vlaknima, vitaminom C, kalijem, manganom, i folnom kiselinom, te pozitivno utjeće na imunološki sustav.

Lako je probavljiva, ima visok udio vode, te je siromašna mastima i kalorijama pa ju to čini idealnom namirnicom za redukcijske dijete.

Za prehranu se koristi korijen iako je i lišće repe jestivo. Poput kupusa i radiča ima ljutkasti okus koji termičkom obradom postaje blaži.

Prilikom kupovanja repe vodite računa o izgledu i čvrstoći korijena. Mora biti tvrda, neoštećena i zategnute vanjske opne. Ukoliko je kupujete ljeti,listovi joj moraju biti svježi i zdravi.

Pomfrit od repe

  • 800 g očišćene repe
  • maslinovo ulje
  • mljeveni papar
  • 100 g naribanog aromatičnijeg tvrdog sira
  • sol

priprema

  1. Opranu repu narežite na ploške debljine 7 mm pa na štapiće duge 6–7 cm. Ubacite ih u kipuću vodu i kuhajte oko 3 minute.
  2. Potom ocijedite, ohladite hladnom vodom i dobro osušite. Na lim stavite papir za pečenje i premažite uljem.
  3. Rasporedite pomfrit od repe, malo popaprite, pokapajte maslinovim uljem i u pećnici zagrijanoj na 170 °C pecite 25 minuta.
  4. Potom pomfrit pospite sirom i pecite još 2 minute da se sir rastopi. Na kraju posolite. Poslužite kao prilog ili samostalno jelo s domaćim kečapom.