Slastice se sve češće pripremaju sa svježim sirom bez masnoće. Zahvaljujući tomu jednako su ukusne, ali manje kalorične

Mladi neslani sirevi popularni su u mnogim kuhinjama svijeta.

Talijani za pripremu slastica, primjerice tiramisua, odabiru sireve kao što su mascarpone i ricotta, Nijemci slatkim okruglicama dodaju sir quark, a u nas se često od neslanih sireva prave slatke pite, palačinke i torte.

Poznate vrste sira

Tijekom postupka proizvodnje sira dobiva se takozvana gruševina. Od nje se posebnom tehnologijom i dodatkom začina, kao i drugih sastojaka, mogu napraviti poznati sirevi – specijaliteti, poput liptauera, sira s koprom, sira s cimetom, s paprom…

Slavni mascarpone prvi je put napravljen krajem šesnaestog stoljeća, i to u području jugozapadno od Milana. To je ekstramasni svježi sir proizveden od kravljeg mlijeka.

On se, zapravo, radi od vrhnja koje se obire s mlijeka u koje je dodan sastojak za sirenje. Ovaj poznati sir jako je zastupljen u kuhinji talijanske regije Lombardije, čiji je i zaštitni znak.

Quark datira još iz željeznog doba, kad su nomadska plemena otkrila sredstva za fermentaciju mlijeka bez upotrebe sirila.

Riječ je o svježem kravljem siru koji se može napraviti od punomasnog, obranog ili djelomično obranog mlijeka.

Quark je mekan i vlažan, poput kombinacije svježeg sira i jogurta.

Preporučujemo