Ova nama pomalo egzotična kombinacija riže, povrća, kobasice i škampa omiljeni je specijalitet na američkom jugu

Ako volite jesti pikantnije, a opet ne preteško, obožavat ćete jambalayu! Donosimo vam savjete kako da korak po korak napravite ovaj fantastični gurmanski užitak.

Rezanje piletine

Kako bi meso ostalo lijepo sočno, pileća prsa samo prerežite u dva filea.

profimedia-0014118819

Tek nakon kuhanja piletinu izvadite i velikim oštrim nožem narežite na tanke odreske poprečno na smjer mišića.

Pirjanje riže

U dubljoj tavi na ulju kratko propirjajte luk, češnjak, celer i papriku. Umiješajte rižu i pirjajte 5 minuta da postane staklasta, tako će imati snažniji okus.

profimedia-0174679514

Tek tada je vrijeme za ulijevanje tekućine.

Dodavanje mesa

Pirjanu rižu podlijte rajčicom i juhom, pa dodajte prethodno poprženo meso i lovorov list. Poklopite, smanjite vatru i krčkajte 20 minuta. Osam minuta prije kraja kuhanja dodajte začine i račiće.

Jambalaya

  • 1 luk
  • 1 lovorov list
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 g celera bjelaša
  • po 1 crvena i zelena paprika
  • sol i papar
  • 100 g češnjovki
  • 12 oguljenih repova škampa
  • svežnjić peršina
  • 2 komada pilećih prsa
  • 2 žlice ulja
  • 350 g riže
  • 300 ml soka od rajčice
  • 400 ml pileće juhe
  • 4 žlice limunova soka
  • kajenski papar

Priprema

  1. Oljuštite i nasjeckajte luk i češnjak. Očistite i operite povrće. Celer i zelenu papriku narežite na kockice, crvenu na uske trakice, a kobasicu na ploškice.
  2. Properite škampe, pa odstranite tamno debelo crijevo. Peršin oplahnite, posušite ubrusom i nakošite. Pileća prsa operite, posušite i prerežite popola.
  3. Popržite ih na ulju, izvadite na stranu, pa na istoj masnoći ispržite kobasice. Dodajte luk i češnjak, papriku, celer i na kraju rižu, pirjajte 5 min uz miješanje.
  4. Podlijte sokom od rajčice i juhom, pa pustite da zakuha. Potom začinite poprženu piletinu te je zajedno s lovorom dodajte u jelo te poklopljeno pirjajte 20 minuta.
  5. Nakon otprilike 12 minuta umiješajte kosani peršin, limunov sok, sol i kajenski papar. Gore posložite škampe, poklopite i kuhajte još 8 min.
  6. Kada je jelo gotovo, izvadite piletinu, ukoso je narežite na odreske i posložite po riži. Jambalayu ukrasite lovorom i peršinom te je obavezno poslužite vruću!

Preporučujemo