Cjelovite žitarice riža, kvinoja, pir, ječam, amarant, heljda i proso esencijalni su dio zdravih prehrambenih navika i izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala. Evo kako se kuhaju

Cjelovite žitarice esencijalni su dio zdravih prehrambenih navika i izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala. Veganska prehrana bogata rafiniranim, prerađenim žitaricama ne može se opisati kao zdrava, stoga ako vaša smočnica već nije ispunjena cjelovitim žitaricama, zgrabite svoju platnenu vrećicu i otrčite nabaviti cjelovite žitarice s mog popisa i nikad se više ne osvrćite.

Kao što vidite u tablici, neke se žitarice prije kuhanja mogu namakati ili prepržiti, no nije nužno. Namakanje čini tvrđe žitarice (smeđa riža, ječam, pir) lakše probavljivima, jednako kao i kuhanje u ekspres-loncu, dok će prženjem žitarice dobiti orašast okus. Mekše žitarice (proso, amarant, kvinoja, heljda) uputnije je staviti u već uzavrelu vodu jer će se na taj način skuhati ravnomjernije i smanjit će se ljepljivost.

Žitarica       Omjer vode (u šalicama)    Vrijeme kuhanja    Priprema prije kuhanja

Smeđa riža  1:2 (hladna voda)                  40 – 50 minuta            Namakanje 8 sati
Bijela riža     1:2 (proključala voda)          20 minuta
Kvinoja         1:2½ (proključala voda)       15 – 20 minuta
Pir / ječam   1:2 (hladna voda)                 40 – 50 minuta             Namakanje
Amarant       1:3 (proključala voda)          25 minuta
Heljda           1:2 (proključala voda)          15 – 20 minuta             Prženje nasuho
Proso            1:2 (proključala voda)          15 – 20 minuta             Prženje nasuho

Izvor: Sensaklub.hr