I vegetarijanska i mesna jela ne mogu proći bez mirodija koje im daju poseban štih

Za domaći povrtni začin potrebno vam je puno svježeg povrća i začinskog bilja. Priprema je jednostavna a zadovoljstvo na licima kušača je neprocjenjivo.

Koristite kao začin, prije svega za juhe, složence ili umake, a recept vam donosimo u nastavku.

Domaći povrtni začin

  • 3 mrkve
  • 1 korijen celera
  • 3 korijena peršina
  • 1 poriluk
  • 4 manje glavice luka
  • 5 grančica peršina
  • 2 grančice ljupčaca
  • vezica vlasca

priprema

  1. Ogulite te grubo naribajte mrkve, celer i peršin. Zatim to stavite u kipuću vodu te kuhajte 3 minute. Potom ocijedite i ostavite u cjedilu da se posuši.
  2. Očistite poriluk, narežite ga na 3 mm debele prstene te ostavite da se posuši. Oljuštite glavice luka, narežite ih na prstene, malo tanje od poriluka.
  3. Ostavite da se posuši. Na kraju u cjedilu posušite grančice peršina, grančice ljupčaca i vezicu vlasca. Natrgajte peršin i ljupčac. Dobro posušeno povrće lako možete usitniti.

Dovoljan je valjak za tijesto

Povrće se nakon kuhanja treba dobro posušiti. Najprije ga dobro ocijedite, a potom posušite kuhinjskim papirom i raširite u cjedilu.

Kad se dobro posuši, možete ga usitniti valjkom za tijesto. Ako želite da povrće ima finiju teksturu, izmiksajte ga.

Zdravi grašak

Neoljušteni zeleni i žuti grašak sadrže puno vitamina A i balastnih tvari. Kako bi bili lakše probavljivi, stavite ih u hladnu vodu (najbolje preko noći).

Oljušteni ili prerezani grašak ne treba ostavljati da omekša. Kraće se kuha, ali je količina balastnih tvari u njemu znatno manja.

Gljive za sušenje i kao začin

Za sušenje su dobre čvrste gljive (vrganji, lisičarke…). Očistite ih i narežite na ploške debljine oko 2 mm. Poslažite ih na rešetku da se suše (pazite da se ne preklapaju).

Nakon sušenja stavite gljive u staklenke s poklopcem ili u lanenu vrećicu pa čuvajte na suhom i tamnom mjestu.

Začin od gljiva

Sameljite sušene gljive pa ih prosijte kroz fino sito tako da nastane fini prah.

Potom ih čuvajte u suhoj staklenci s poklopcem te koristite kao začin za meso, povrtna jela, juhe ili umake.

Preporučujemo