Kupus ili zelje omiljen je na našim stolovima, posebice u hladnijim danima kada ga jedemo u ukiseljenom obliku

Kupus (Brassica oleracea) jede se od prapovijesti i smatra se jednom od najstarijih namirnica. Uzgaja se od davnine a o njemu su pisali još grčki i rimski pisci.

Kupus je najbolje jesti sirov ili kratko kuhan. Idealno bi bilo da koristite nešpricani domaći ili ekološki uzgojeni kupus.

Sirovi kupus pomaže kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti. Izvrsno je i protuupalno sredstvo, te pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa ili reume.

Kuhani kupus je odličan za detoksikaciju te je ujedno i jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i loše koncentracije.

Sto grama sirovog kupusa sadrži samo 26 kalorija, veliku količinu vitamina B, beta-karotena, kalcija, folne kiseline, kalija, vitamina C i vitamina E.

Osim toga, bogat je vrijednim sumpornim spojevima, a obiluje i antikancerogenim spojem sinigrinom, koji ima jedinstvena svojstva u borbi protiv raka prostate, crijeva i mjehura.

Kiseli kupus je od davnina u zimskim mjesecima bio najjeftiniji izvor vitamina, posebice vitamina C.

Okruglice od kupusa

  • 50 g pšeničnih zrna (tijekom noći ih ostavite u 250 ml vode u poklopljenoj posudi u hladnjaku)
  • 1 glavica kupusa (oko 300 g)
  • sol
  • 8 malih komada brokule
  • 2 mrkve
  • 50 g prženih suncokretovih sjemenki
  • 1 svežnjić mladog luka (kolutići)
  • 250 g sira
  • 2 žumanjka
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • papar
  • muškatni oraščić

priprema

  1. Pšenicu kuhajte u vodi u kojoj se omekšavala oko 5 min. Sklonite sa štednjaka i ostavite da odstoji 15-ak min. Kupus operite i odvojite 8 velikih listova.
  2. Blanširajte ih 3 min u kipućoj slanoj vodi. Zatim ih oplahnite. Preostali kupus nasjeckajte. Brokulu blanširajte u slanoj vodi oko 3 min te je ocijedite.
  3. Mrkvu operite i očistite. Jednu naribajte (ne presitno), a drugu razrežite i narežite na tanke ploške. Pšenicu, suncokret, luk, naribanu mrkvu, svježi sir i žumanjak pomiješajte i dobro začinite.
  4. Nadjev raspodijelite na 8 listova kupusa, dodajte po 1 komad brokule i čvrsto smotajte. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  5. Ugrijte maslac i propirjajte kupus, dodajte ploškice mrkve te pirjajte oko 5 min. Zatim ulijte temeljac te pikantno začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  6. Stavite u namašćeni kalup za složenac, dodajte svitke i kalup prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici oko 30 min.

Preporučujemo