Kurkuma se često naziva 'kraljicom začina', a ljudi širom svijeta koriste je godinama u gastronomiji, no tek nedavno počelo se javno govoriti o njenim zdravstvenim blagodatima za naš organizam...

U Indiji se još od davnih dana koristi kao prirodni lijek u borbi protiv brojnih bolesti. Kurkuma sadrži bioaktivne spojeve sa snažnim ljekovitim svojstvima, omogućuje prirodnu žutu boju i oštrog je okusa. Kurkumin je najvažniji i glavni aktivni sastojak u kurkumi koji ima snažan protuupalni učinak te je vrlo snažan antioksidans.

7 zdravstveno dokazanih prednosti kurkume:

  • Kurkumin pomaže tijelu u borbi protiv brojnih napadača na naš organizam, a također ima ulogu i prilikom oporavka. Bez upale, uzročnici kao što su bakterije, lako mogu preuzeti naša tijela i uništiti ih. Dakle, sve što može pomoći u borbi protiv kronične upale ima potencijalnu važnost u prevenciji pa čak i liječenju raznih bolesti. Kurkumin djeluje snažno protuupalno, a toliko je moćan da odgovara učinkovitosti nekih protuupalnih lijekova.
  • Kurkumin je moćan antioksidans koji može neutralizirati slobodne radikale zbog svoje kemijske strukture.
  • Kurkumin je važan za pravilnu funkciju mozga i smanjuje rizik od razvijanja bolesti mozga. Posebno je koristan kod osoba koje pate od depresije i depresivnog raspoloženja te oboljelih od Alzheimerove bolesti.
  • Kurkumin dovodi do raznih poboljšanja koja bi trebala smanjiti rizik od srčanih bolesti.
  • Kurkuma može spriječiti (a možda čak i liječiti) rak. Studije su pokazale da se može smanjiti angiogeneza (rast novih krvnih žila u tumorima), metastaze (širenje raka) te da doprinosi smrti stanica raka. Također, postoje i dokazi da može i spriječiti pojedine vrste raka, posebno rak probavnog sustava (kao što je rak debelog crijeva).
  • Artritis je čest problem u zapadnim zemljama. Postoji nekoliko različitih tipova, ali većina uključuje neku vrstu upale u zglobovima. S obzirom da je kurkumin moćan anti-upalni sastojak, svakako će pomoći kod artritisa.Kurkumin ima zdravstvene prednosti za dugovječnost i može pomoći u odgađanju kroničnih bolesti koje se javljaju u trećoj životnoj dobi.Kurkuma sadrži širok spektar antioksidansa, antivirusna, antibakterijska, antifungalna, antikancerogena i protuupalna svojstva.
  • Također sadrži mnogo zdravih hranjivih tvari kao što su željezo, vitamin E, vitamin K, vitamin C, proteine, bakar, magnezij, cink, dijetalna vlakna, kalcij i kalij. Upravo zbog svih navedenih faktora kurkuma bi se sve češće trebala koristiti u prevenciji i liječenju brojnih bolesti i zdravstvenih stanja.

Preporučujemo