Curenje nosa, svrbež i peckanje očiju, kihanje - simptomi su prisutni kod velikog broja ljudi od ožujka, kad cvjeta topola, do sredine rujna, dokad traje ‘vladavina’ ambrozije. Neke ljekovite biljke mogu vam pomoći da lakše 'preživite' ove neugodne simptome

Kineska tradicionalna medicina promatra alergijske bolesti prije svega kao nesposobnost jetre da upravlja imunološkim sustavom.

Biljka koja regulira pretjeranu imunološku reakciju je list crnog ribiza i priprema se kao čaj, dok se čišćenje jetre, koje se smatra imperativom u fitoaromaterapijskom tretiranju alergija, provodi čajevima od korijena maslačka, lista artičoke i korijena čička, pri čemu zadnji pokazuje ponajbolje rezultate kod kožnih alergija.

Čišćenje (drenažu) jetre najbolje je provoditi u rano proljeće.

Sve kure čajevima treba provoditi nekoliko tjedana, a uputno je konzultiranje s liječnikom i certificiranim fitoaromaterapeutom.

Osim čaja, na tržištu se mogu pronaći i tinkture crnog ribiza koje ne zahtijevaju kuhanje, već se najčešće miješaju s vodom i uzimaju tri puta dnevno tijekom desetak dana, a najvažnija je jutarnja doza (odmah nakon buđenja).

Simptome alergijskog rinitisa vrlo djelotvorno rješava i tzv. melat – mješavina eteričnih ulja i kvalitetnog meda, no za to je ipak potrebna edukacija ili konzultacija sa stručnim aromaterapeutom. Iskustvo je pokazalo kako eterično ulje usplođa mandarine u takvoj mednoj mješavini pokazuje brze i olakšavajuće rezultate kod onih koji pate od alergija.