Pomažu kod problema sa zglobovima, želucem i crijevima te kod prehlade: konačno smo ponovno otkrili ono što su znale naše bake - juhe su pravi eliksir zdravlja

Sigurno se sjećate djetinjstva: ako se niste dobro osjećali, malo juhe iz bakina lonca često je činilo čuda. Svejedno je li bila riječ o kipućoj juhi s puno povrća ili mesa koje bi nas tek malo ugrijale, ponekad dale energije ili pak ublažile simptome prehlade – juha nam je uvijek činila dobro.

Koja juha protiv kojih tegoba?

Danas su juhe opet ‘in’. Sve više nutricionista ih preporučuje te naglašava ljekovitost domaćih juha – primjerice, protiv proljeva, bolova u želucu, ali i za jačanje imuniteta…

No koja juha najbolje liječi pojedine tegobe?

Birate li morske plodove, oni će blagotvorno djelovati na srce, dok je apsolutni trend juha od kostiju koja je dobra protiv bolnih zglobova.

U čemu je tajna ljekovitosti juha? U Mješavini prehrambenih tvari!

Naravno da je uvijek važno što se točno krčka u loncu. Kod većine juha zajedničko je sljedeće: opskrbljuju organizam životno važnom tekućinom, imaju malo kalorija te sadrže više vitamina i minerala. Naime, sve dobre tvari iz mesa i povrća ostaju u juhi, odnosno tekućini u kojoj se spravljaju namirnice.

Što dulje juha vrije na laganoj vatri, to će snažnije djelovati. Naime, sadržaj aminokiselina je triput veći nakon polaganog kuhanja – za razliku od brzog.

Ali budite oprezni: ne smije jako kipjeti, jer previsoka temperatura kod mesnih juha uništava vlakna kolagena, a kod povrća vitamine i omega-3 masne kiseline.

Riblja juha – super za srce & izmjenu tvari

Jod i masnoća čine čuda

Volite juhu s ribom i morskim plodovima? Odlično! Velika količina joda i selena koju sadrže takve juhe održava štitnjaču zdravom – na taj se način brine za pravilnu izmjenu tvari u organizmu. Dovoljno je već 200 g ribe dnevno da se pokrije dnevna potreba.

Morski plodovi sadrže i vitamin D i cink koji jačaju imunitet, lako su probavljivi, bogati bjelančevinama i ugljikohidratima koji ih čine pravim dijetnim delikatesama.

Osim toga, bogati su omega-3 masnim kiselinama koje reguliraju krvni tlak, djeluju blagotvorno na srce i krvožilni sustav, smanjuju upale, a čak mogu djelovati i antidepresivno.

Povrće i žitarice vitaliziraju tijelo

Sveopća obrana i zaštita

Promjenu okusa i dodatnu porciju zdravlja u loncu juhe donijet će šarena mješavina sezonskog povrća – plus integralne žitarice.

Zob, pšenica ili riža blagotvorno djeluju na organizam. Bogati su aminokiselinama, vitaminom B koji jača živce, vitaminima A, E i K, bogati su balastnim tvarima, bjelančevinama i kompleksnim ugljikohidratima. Malo podignu razinu šećera u krvi te nas duže drže sitima. Uvijek nam čine dobro u juhama – bez obzira jesmo li slabi ili fit.

Krepka juha jača crijeva & zglobove

Anti-aging sredstvo za kosti

Prema raznim istraživanjima, juha također može „zakočiti“ artrozu, artritis i lomljivost kostiju u starijoj dobi.

Krepka juha spravljena od hrskavica, kostiju i mesa (goveđeg, pilećeg ili svinjećeg) sadrži sve što je potrebno tijelu za stvaranje hrskavice zglobova: vodu, aminokiseline i želatinu, odnosno kolagen. Ovo posljednje djeluje i protuupalno te smanjuje bolove.

Hijaluronska kiselina potiče stvaranje stanica u hrskavici i koži. Osim toga, juha od kostiju pomaže crijevima pri proljevu, začepljenju i nadutosti – vraća ih u ravnotežu. I povrh svega – pomaže imunitetu te štiti tijelo od napada uzročnika raznih bolesti.

Juha sprječava infekcije & drži mozak u formi

Pileća juha djeluje poput lijeka

Juha od kombinacije piletine i povrća bogata je cinkom i bjelančevinama te sadrži eterična ulja koja djeluju antibakterijski, ublažavaju kašalj i grlobolju, čiste nos i bronhije – a sve je to danas i znanstveno potvrđeno!

Osobito juha bogata hrskavicama ima antibiotsko djelovanje te potiče rad imuniteta. Nemojte zaboraviti da pileća juha ‘trenira’ mozak – sadrži aminokiseline glicin i glutamin koje na prirodan način smanjuju stres.

Znanstvenici iz Kuala Lumpura dali su studentima medicine dva tjedna prije ispita svaki dan piti esenciju pileće juhe, a drugoj grupi placebo napitak bez djelotvornih tvari. Potom su uspoređivali razinu stresa prije i poslije.

Rezultat: studenti koji su pili pileću juhu pokazali su bolje pamćenje, bili su koncentriraniji i mirniji od druge grupe.

U trendu Juha od kostiju (engl. bone broth)

Spominje se u još 11. stoljeću kao lijek protiv bolnih zglobova. Danas juha od kostiju slavi svoj povratak na kulinarsku scenu.

Također se cijeni kao ljekovito sredstvo koje blagotvorno djeluje na kosti, mišiće, kožu, crijeva i psihu. Osobito je popularna u Americi i često se nudi kao ‘brza hrana’.

Jednostavno se spravlja: prelijte kosti i meso za juhu vodom, polako zakuhajte, otklonite pjenu, dodajte zrna papra, luk, lovorov list i povrće za juhu, a zatim kuhajte nekoliko sati. Izvadite dodatke, procijedite tekućinu, posolite – i juha od kostiju je spremna za jelo!