Mnoge vrste ljuskara poput jastoga, hlapa ili rakova prava su delikatesa. Iako je kuhanje najčešći način pripreme, s njima se može napraviti mnogo fantastičnih jela i na druge načine

Rakovi Sjevernog mora

Obilježja
Ovi mali ljuskari sa sjevera Europe (dužine 5-7 cm) zapravo nemaju škare kao pravi rakovi pa spadaju u skupinu kozica. U Jadranu su im slične kozice pjeskulje.

Primjena
Otkinite im glavu, presavijte tijelo tako da oklop napukne pa izvadite meso.
Odlični su u salatama, juhama ili kao dodatak tjestenini.

Kozice

Obilježja
Prema veličini (do 12 cm) i podrijetlu zovu se shrimps i prawns (engl.), creveten (fr.)
i gambas (šp.)

Primjena
Najčešće u trgovinama nalazimo zamrznute kozice, ali ih ima i kuhanih konzerviranih.
Dobre su za salate, tjesteninu, ražnjiće, rižoto i paellu.

škampi

Obilježja
U srodstvu su s jastogom. U Europi postoji nekoliko vrsta, a nama je najdraži naš jadranski. Dugi su 15-25 cm.

Za razliku od kozica, škampi imaju škare, a rep im je širok, i s mnogo ukusnoga mesa. Tako ćemo u prodaji često naći samo njihove repove.

Primjena
Buzara, salate, rižoto, prženi, paella…

Riječni rakovi

Obilježja
Slatkovodne životinje iz obitelji jastoga (10 cm dužine). Zvan i plemeniti rak (kod nas postoje 4 autohtone vrste), spada u skupinu rijetkih i ugroženih vrsta, pa je vrlo rijetko na našem jelovniku. Mnogi će zaključiti da im je okus čak i bolji od jastoga.

Primjena
Uz majonezu s mnogo limunova soka, na salatu, uz tjesteninu, rižu, juhu.

Rarog (hlap)

Obilježja
U srodstvu je s jastogom, ali umjesto škara ima duga ticala. Dugačak je do 50 cm i prosječne težine od 1 kg. U prodaji ćemo naći često samo njegov mesnati rep.

Rarog, hlap ili prug sadrži više mesa od jastoga, ali nije toliko cijenjen.

Primjena
Odlično se kombinira s čilijem i mangom.

jastog

Obilježja
Najbolje meso imaju primjerci težine 400-800 g. Uvozni američki jeftiniji je od domaćeg, jadranskog, a možemo ga naći i konzerviranoga ili zamrznutog.

Primjena
Najbolji je svježe kuhan, ali pečen i pržen na roštilju prava je poslastica. Ljuštura se može iskoristiti za riblji temeljac.

Salata od riječnog raka i avokada

  • ½ glavice regica salate
  • ½ glavice kristal salate
  •  250 g jagoda
  • avokado
  • 4 žlice limetina soka
  • 100 g prirodnog jogurta
  • 2 žlice punomasnog vrhnja
  • prstohvat šećera
  • 2 žlice zrnatog senfa
  •  sol, papar
  • 100 g mesa riječnog raka (kuhano, odvojeno od kosti)
  • ½ žličice mljevene paprike

priprema

  1. Očistite salatu, operite je, ocijedite i narežite na manje komade. Operite jagode, očistite ih, posušite i narežite na četvrtine.
  2. Ogulite avokado, odvojite meso od koštica i narežite ga na tanke kolutove. Nakapajte ga sa 1 žlicom limetina soka.
  3. Za dresing pomiješajte jogurt, punomasno vrhnje, šećer, senf i ostatak limetina soka. Posolite, popaprite i poslužite u zdjelicama, a dresing posebno.
  4. Uz to poslužite vrući baguette.

Preporučujemo