Hren možete kupiti u staklenci, s dodatkom vrhnja i spremnog za upotrebu. Ali svježe nariban ipak pokazuje kakvu aromatičnu moć skriva taj naizgled neprivlačan korijen.

Jak i ljut okus hrena (koji inače nema mirisa) javlja se zbog djelovanja enzima pri njegovu rezanju. Ako ribate hren, suzenje očiju možete spriječiti tako da ga odmah pomiješate sa sokom od limuna ili octom.

Domovina ljutog korijena

U 19. stoljeću stigao je u Europu iz zapadne Azije. Danas ga možemo pronaći po svim krajevima Lijepe Naše, gdje jako dobro uspijeva. Kod nas se najčešće poslužuje uz kuhano meso (šunku, govedinu, teletinu…). U Skandinaviji se poslužuje sa šećerom i octom te tučenim vrhnjem uz ribu.

Puno vitamina C

Ako vam katkad zasmeta njegov jak okus, sjetite se da je hren vrlo zdrav. Djeluje poput antiobiotika i sadrži veliku količinu vitamina C.

Nemojte ga kuhati jer toplina uništava ljutinu i aromu. Ako ga želite dodati toplim jelima, jednostavno ga dodajte na kraju pripreme.

Japanski za napredne

Wasabi (inače poznat kao hren japanske kuhinje, a zovu ga još i vodeni hren) dobije svoju tipičnu boju tako da se preradi u bijeli prah i potom oboji u zeleno. I on sadrži ulja koja su zadužena za ljutinu i aromu, ali ne pecka na jeziku, nego tek u grlu i u nosu.

Aroma svježe naribanog wasabija brzo ispari tako da nakon upotrebe pakiranje treba odmah zatvoriti. I, svakako, držite ga u hladnjaku!

Za zdrave hormone

Ljubitelji sushija vole wasabi: ljući je od našeg hrena i ima malo ‘voćniji’ okus. Poslužuje se uz sojin umak u malim količinama uz sushi i sashimi.

Kao i naš hren, wasabi sadrži tvari koje potiču proizvodnju hormona štitnjače. Stoga je, u kombinaciji s ribom koja je bogata jodom, ne samo ukusan nego i koristan. Osim toga, wasabi poboljšava probavu.