Osim što pridonosi okusu raznih jela, lovorov list ima brojna ljekovita svojstva. Potiče dobro raspoloženje , regulira probavu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Lovor (Laurus nobilis) je nisko mediteransko drvo ili grm s kožastim zimzelenim listovima.  Doseže visinu do 9 m. Lovorovi listovi su kopljasti, zašiljeni i gorkog okusa.

Muški cvjetovi su sitni i zeleni dok su ženski cvjetovi neugledni. Plod je bobica. Cvjeta u travnju i svibnju. Upotrebljavaju se listovi i bobice. Potječe iz zapadne Azije odakle se proširio zemljama Sredozemlja.

U starom vijeku lovor je smatran svetim drvom – drvom boga Apolona. U Hrvatskoj raste u Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji.

Prilikom kiseljenja namirnica za zimnicu ne zaboravite dodati list lovora, bilo da je svježi ili suhi.

Lovorov list se kao začin može koristiti kod sušenja ribe i mesa, za pripremu ribljih i mesnih marinada, juha, umaka, buzara i brodeta.

Odlično pristaje u pirjanim mesnim jelima poput gulaša, janjeće i goveđe pašticade te žgvaceta. Preporuča se lovor dodati u mesna jela jer sadrži enzim koji pomaže u razgradnji proteina.

U pirjanim povrtnim jelima oplemenjuje kiseli kupus i repu. Prilikom dodavanja lovora lista ne treba pretjerivati, za gulaš na kilogram mesa, dovoljan jedan veći list. U suprotnom okus će biti previše intenzivan.

Čaj napravljen od lovorovog lista dobar je za dijabetičare jer uklanja sol iz zglobova. Prskanjem tog istog čaja po prostoriji otjerat ćete i neželjene insekte poput muha.

Ulje lovora jedno je od najučinkovitinjih sredstava za jačanje imuniteta te je odličan u borbi protiv stresa. Potiče cirkulaciju krvi i limfe.

Utrljavanjem samo nekoliko kapi ulja lovora na područja limfnih žlijezda dovodi do trenutačnog osjećaja olakšanja. Sprečava gripu i virusne infekcije te pomaže kod glavobolje, posebice migrene.

Budući da ima snažno analgetičko djelovanje, eterično ulje lovorova lista primjenjuje se i tijekom jakih bolova uslijed mišićnog spazma, grča.

Učinkovito je i u borbi protiv reumatizma te kod problema s bolnim i proširenim venama.

U kozmetici se može dodavati kremama i losionima za masnu kožu te šamponima za masnu kosu. Potiče rast i obnovu vlasi.

Udisnjem male količine lovorova ulja ublažavaju se problemi dišnih puteva, olakšava nadraženi kašalj te potiče izbacivanje sluzi.

Lovor je bogatog mineralnog sastava, značajne su količine kalcija, željeza, magnezija, fosfora, cinka, bakra i selena.

Od vitamina lovor u značajnijim količinama sadrži vitamin C, riboflavin, niacin, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin A.