Iz kulinarskog kuta mađarska se kuhinja svrstava odmah uz bok francuske i talijanske

Guščja jetrica, gulaš, luk i češnjak te ljute papričice ovdje su neizostavni baš kao i svuda omiljena mađarska salama ili vrlo ukusne slastice poput palačinki i raznih vrsta kolača.

U Budimpešti su ovi specijaliteti prvorazredne kvalitete i mogu se naći u bolje opskrbljenim prodavaonicama, restoranima i slastičarnicama.

Glavna karakteristika ‘vatrene’ mađarske kuhinje jest crvena paprika koja se dodaje gotovo svim jelima. Stoga je zanimljivo spomenuti da je to relativno nova namirnica u kuhinji ove zemlje jer je u širu upotrebu ušla tek u 19. stoljeću.

U šali se kaže da Mađari stavljaju papriku u sva jela osim u kolače. Paprika se najbolje slaže sa svinjskom mašću, koja ne smije biti prevruća jer tada paprika gubi aromu i boju.

Iako svaka domaćica zna za ljute gulaše, paprikaše i riblje juhe, izbor dobrih jela iz ove zemlje mnogo je veći i raznovrsnji.

Vino

Svaka pokrajina u Mađarskoj ima vina specifična okusa i mirisa, a najboljim se smatra tokajsko (iz okolice grada Tokaja). To se vino naziva ‘vinom kraljeva’ i ‘kraljem vina’ te može biti suho ili slatko, a najcjenjenije je aszu.

Četiri vrste gulaša

U mnogim zemljama naziv ‘gulaš’ obuhvaća sva jela začinjena paprikom. No postoje četiri prave vrste gulaša. To su klasični gulaš, perkelt, tokanj i paprikaš, uz obilje varijanti.

Gulaš je gusta, masna juha, s dosta luka i paprike te uz dodatak krumpira i tijesta.

Perkelt je jelo s mnogo luka i s gustim umakom te s pirjanim mesom.

Tokanj je jelo slično prethodnom, ali je meso sitnije narezano i sadrži manje luka i paprike, a dodaju se kiselo vrhnje, gljive, grašak i drugo povrće.

Sekeli gulaš je ragu pripremljen od nekoliko vrsta mesa ili samo od svinjetine.