Uvijek treba dati prednost sezonskim namirnicama, a mahune su svakako povrće koje je idealno pripremati upravo ljeti.

Mahune su jako, a mogu se jesti na mnogo različitih načina – na salatu, kao prilog ili kao samostalno jelo. Možete ih kuhati u slanoj vodi, pirjati ili kuhati na pari, a ključ za dobar okus je da ih ne prekuhate.

Za najbolji okus, najvišu hranjivu vrijednost i savršenu zelenu boju kuhajte ih na pari. Nije im potrebno mnogo vremena –  za svega pet minuta imat ćete ukusno i zdravo jelo u kojem će uživati i oni koji mahune inače i ne vole previše.

Kako bi se ravnomjerno skuhale, birajte ili mahune podjednake veličine ili ih narežite na jednake dijelove.

Kupovanje i čuvanje

Pri odabiru mahuna, birajte one glatke, žarko zelene boje. Osim toga, moraju biti čvrste i pucati kada ih se lomi. Izbjegavajte mahune koje po sebi imaju smeđe mrlje, mekane dijelove, oštećenja ili tvrdu kožicu.

Nemojte kupovati požutjele mahune jer je to znak da više nisu svježe.

Mahune možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Prije spremanja u hladnjak nemojte ih prati jer izlaganje vodi ubrzava proces kvarenja.

Preporučujemo