Sad kad je ljeto pri kraju, osvježavajuće, ledene slastice zamijenite kolačem s makom. Jesen nam donosi bogatstvo plodova koji oduševljavaju nepce

U našoj se kuhinji mak najčešće koristi u pripremi kolača i peciva, ali on i slanim jelima može dati novi, još neotkriveni okus.

No najčešće se dodaje kolačima: od tradicionalne makovnjače, bučnice i pite do profinjenih kolača i torti u kombinaciji s delikatesnom marmeladom, orašastim plodovima i kvalitetnom tamnom čokoladom.

Mak možete dodati tijestu za muffine sa šumskim voćeme, tijestu za palačinke, koje zatim poslužite s umakom od marelica, ili kao dio tradicionalnog ukrajinskog pudinga sa pšenicom, bademima, medom, sušenim voćem i aromom cimeta.

Kolač s makom

Sastojci za tijesto (Za dva kolača – 12 komada)

  • 400 g brašna
  • 1 pakiranje suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • 200 ml mlijeka
  • 70 g maslaca
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica limunove korice

za Nadjev

  • 200 g mljevenog maka
  • 150 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 žličica cimeta
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 2 žumanca
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 1 šaka grožđica
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat vanilije
  • 150 g kašice od šljiva
  • 1 žlica ruma
  • bademi

priprema

  1. Brašno, kvasac, limunovu koricu i malo soli stavite u posudu. Dodajte maslac i ostavite da se otopi. Zalijte mlijekom i uljem pa umijesite tijesto.
  2. Ostavite da se diže. Mak pomiješajte sa šećerom, cimetom i limunovom koricom, prelijte vrućim mlijekom i promiješajte.
  3. Stucite kravlji sir, žumanca, šećer, vaniliju, limunovu koricu i škrobno brašno pa umiješajte kašicu od šljiva i rum.
  4. Bademe prelijte vrućom vodom i oljuštite, a grožđice operite i posušite. Tijesto podijelite na dva dijela, svaki razvucite u oblik lepinje pa položite na lim obložen papirom za pečenje.
  5. Rubove premažite bjelancem. Na tijesto stavite nadjev, pospite bademima pa pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Preporučujemo