Bučine su sjemenke među najzdravijim grickalicama, a vrlo su ukusne i kandirane na različite načine, baš kao i u finim umacima

Zbog obilja nezasićenih masnih kiselina, vitamina, osobito E i grupe B, minerala i mnogih drugih korisnih sastojaka u tragovima, sjemenke bundeve su na samom vrhu zdravstveno preporučljivih namirnica.

Usto, među najzdravijim su grickalicama, vrlo su ukusne i kada se kandiraju na različite načine, na sličan način kao primjerice karamelizirani bademi.

Sjemenke bundeve u nizu recepata vrlo lako mijenjaju druge, pa i one najskuplje sjemenke poput pistacija i pinjola.

Lako je to dokazati na primjeru genoveškog umaka. Pesto genovese propisuje pinjole, no bučine sjemenke više su nego dobra zamjena. Štoviše, one su inspiracija za brojne slične varijacije umaka.

Pesto od sjemenki

  • 1 žlica pinjola
  • 1 žlica suncokretovih sjemenki
  • 1 žlica bučinih golica
  • 1/2 žličice tucane ljute papričice
  • 1/2 režnja češnjaka, oguljenog i narezanog na tanke ploške
  • himalajska sol
  • papar
  • 2 žlice maslinova ulja

priprema

  1. Na tavi bez ulja malo popržite suncokretove sjemenke i bučine golice. U mužar (ako ga nemate, bit će dobra i sjeckalica) staviti češnjak i zdrobite ga, dodajte papričicu, pinjole, popržene sjemenke, sol i papar.
  2. Malo zgnječite, dodajte maslinovo ulje i sve zajedno sjedinite. Ovaj umak slobodno dodajte u juhe i variva, obogatite salate ili prelijte preko riže i sličnih žitarica.

Preporučujemo