Mora li boca biti zatvorena plutenim čepom, treba li vino otvoriti neposredno prije posluživanja, na kojoj temperaturi ga poslužiti – pitanja su na koja treba znati odgovor da bi užitak bio potpun

Mnogi od nas preferiraju pluteni čep na boci vina iako ne znamo zašto bi to točno trebalo biti bolje. Istina je da pluteni čep omogućava vinu da ‘diše’, što je u principu važno za posebne edicije vrhunskih vina koje godinama dozrijevaju u podrumima.

Za ostala vina koja se relativno brzo ispijaju nakon proizvodnje, bolje je da su zatvorena običnim čepom jer tako zadržavaju svježinu i vitalnost.

Otvoriti bocu ranije ili neposredno prije konzumacije?

Ovisi o starosti vina, no većini vina će goditi da ih se otvori pola do jedan sat prije konzumiranja jer će zrak ‘podići’ arome i probuditi ‘usnulo’ vino.

Neka je u tom smislu dobro otvoriti čak i dan ranije.

Na kojoj temperaturi poslužiti koju vrstu vina?

Svi otprilike znamo da se crno vino ne poslužuje pretoplo, ali i da se bijelo vino ne smije poslužiti prehladno jer će to ‘otupjeti’ okus i sakriti arome zbog kojih i uživamo u njemu.

Općenito vrijedi:

  • Pjenušac ohladite na 9 stupnjeva
  • rosé vina na 11 stupnjeva
  • bijelo vino na 12 stupnjeva
  • crno poslužite na 16 stupnjeva

Budući da vjerojatno nećete zaista ići mjeriti temperaturu vina, općenito vrijede ova pravila: jedan sat u hladnjaku za bijelo vino i rosé sasvim je u redu, a ako ste u dilemi s crnim vinom, radije ga ostavite malo dulje u hladnjaku i poslužite malo hladnije jer će se ionako zagrijati u čaši.