Kupnja

Pile možemo kupiti cijelo (čak i marinirano i začinjeno te u foliji za pečenje), ali i u komadima – prsa su krta, a batci su lijepo sočni te, kao i krilca, idealni za roštilj.

Čuvanje

Piletinu nakon nabave držite zamotanu u hladnjaku te je pripremite za konzumaciju što prije zbog opasnosti od razvoja salmonele.

Ako je zamrznuta, stavite je u sito, sito na lonac ili zdjelu te je ostavite da se odmrzava na sobnoj temperaturi. Vodu nakon odmrzavanja bacite.

Odmrznutu piletinu ni u kom slučaju ne smijete ponovno zamrzavati!

Paniranje

U klasičnu smjesu za pohanje bataka, krilaca ili medaljona možemo dodati i malo kokosa, nasjeckanog peršina ili kikirikija.

Smjesu dlanovima pritisnite uz meso da se primi, premažite s malo ulja ili rastopljenog maslaca te pecite u pećnici oko 20 min.

Mariniranje bataka i zabataka

Da bi batci sa zabatcima bili još sočniji i aromatičniji, stavite ih u marinadu po vlastitom izboru. Ako želite, prije im skinite kožicu.

Evo sastojaka za pikantnu marinadu: crveni i zeleni čili (može i ljuti feferoni), češnjak, timijan, sok od limuna i malo maslinova ulja.

Ako ga tranširate na stolu, prvo oštrim nožem zarežite meso s lijeve i desne strane prsne kosti. Tako ćete odvojiti oba filea s prsa.

Potom u zglobu odrežite batke sa zabatcima i na kraju krila.

Punjeni pileći filei

Jednom na talijanski, drugi put na provansalski način – krto meso pilećih prsa možemo nadijevati najrazličitijim smjesama kako bi dobili na sočnosti.

Prvo sa strane urežite džepić, potom ga napunite pripremljenim sastojcima pa zatvorite čačkalicama.

Za francuski nadjev nasjeckajte, primjerice, češnjak i crne masline.

Talijanski nadjev dobit ćete miješanjem ricotte, nasjeckanog bosiljka i naribane limunove korice.

Prsa na talijanski bit će posebno fina ako prije pečenja džepić ne zatvorite te ako cijela prsa omotate pršutom.

Vrlo je aromatičan nadjev od osušenih rajčica iz ulja ili pečene paprike te bosiljka.