Bilo da je riječ o fazanu, prepelici ili biserki, divlja perad oduvijek je bila osobita delikatesa. Donosimo vam mali pregled peradi koja će razgaliti nepca i najzahtjevnijih gurmana

Poljska jarebica ili trčka

Trčka je divljač iz skupine poljskih koka koja je rasprostranjena po ravničarskim predjelima. Ta ptica teži do oko 500 g te ima nemasno, aromatično meso.

Sezona: od rujna do prosinca.

Za pečenje su idealni mladi primjerci do 200 g. Starije životinje bolje su za pirjanje.

Divlja patka

Najčešće nailazimo na divlje patke gluhare, a najbolje su za pripremu patke kržulje.

Sezona: od rujna do sredine siječnja.

Divlje patke nisu tako masne kao domaće, ali su zato aromatičnije. Mlade divlje patke prepoznat ćete po plivaćim kožicama koje se lako trgaju i po savitljivoj prsnoj kosti.

Prepelica

Najmanja europska poljska koka teži oko 150 g.

Sezona: cijele godine iz uzgoja.

Njezino se meso smatra delikatesom, baš kao i jaja veličine oraha – kuhajte ih 8 minuta ili ispecite kao mini jaja na oko.

Golupčarke

U nas se najčešće love golubi grivaši i grlice ili gugutke.

Sezona: od srpnja do travnja.

Divlji golubovi mesnatiji su od uzgojenih. Mlade životinje imaju vrlo meko meso, a meso starijih golubova oštra je okusa i žilavo pa je dobro samo za juhe i temeljce.

Biserka

Ime je dobila po plavozelenom perju koje izgleda kao da je posuto biserčićima. Može postići težinu od oko 1,3 kg.

Sezona: cijele godine jer je pretežito iz uzgoja.

Njezino meso podsjeća na meso fazana, ali je sočnije i manje masno. Da se tijekom pečenja ne bi previše isušilo, omotajte ga slaninom.

Fazan

Riječ je o najrasprostranjenijoj vrsti divlje peradi. Fazani imaju tamnocrveno meso blage arome i maksimalna im je težina oko 1,5 kg.

Sezona: od listopada do sredine siječnja.

Najbolji su mladi mužjaci. Možemo ih prepoznati po ostruzi na stražnjem dijelu noge. Što je životinja dulja i šiljatija, to je starija.

Temeljac: baza dobrog umaka

Na vrućem ulju jače zapržite usitnjene kosti divljači i ostatke od tranširanja mesa, potom dodajte i kratko s time pržite 1 vezicu usitnjenog povrća za juhu, 1 žlicu borovice i 2 žlice koncentrata rajčice.

Potom umiješajte 300 ml crnog vina te kuhajte dok se ne reducira napola. Dodajte 2 litre vode te ostavite da vrije na laganoj vatri oko 3 sata. Temeljac procijedite i uklonite masnoću. Ovako pripremljen temeljac možete i zamrznuti u porcijama.

Profinjeno predjelo: pašteta od divljači

Na svečanom jelovniku neka se nađe i kupljena pašteta od mesa divljači. Poslužite je narezanu na ploške s raznobojnom lisnatom salatom.

Bilo da je riječ o pašteti od divlje svinje ili patke, naglasite njezin pikantan okus žlicom brusnica ili umaka cumberland. Savršen doživljaj zaokružite nekim bijelim likerskim vinom.