Prvi recept za ovaj mesni specijalitet navodno potječe iz 1861. godine iz Rusije. Zahvaljujući ruskim emigrantima u njemu uživa cijeli svijet

Stroganoff je zapravo obično meso u umaku. Izvorni se recept radi od govedine narezane na trakice u umaku od vrhnja, gljiva poput šampinjona i kiselih krastavaca.

Naziv jela potječe od ruskog grofa Sroganoffa u skladu s tadašnjim običajem da raskošna jela dobiju imena aristokrata.

Iako je u originalnom stroganoffu glavni sastojak govedina, možete je zamijeniti puretinom za koju ste sigurni da će uvijek biti fino mekana.

Goveđi stroganoff sa šampinjonima

  • 250 g malih šampinjona
  • 400 g govedine (pečenica ili but)
  • 4 žlice ulja
  • 2 zelene paprike
  • 2 luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žličice mljevene paprike
  • 2 žlice vinskog octa
  • 250 ml goveđeg temeljca
  • 200 g svježeg sira
  • sol
  • zgnječeni papar
  • 500 g tjestenine linguine

priprema

  1. Šampinjone očistite vlažnom papirnatom salvetom i narežite na ploškice.
  2. Meso operite, osušite i narežite najprije na komade debljine 2 cm, a potom na rezance širine 1 cm. Paprike operite, očistite i narežite na rezance.
  3. Meso pržite u tavi na 2 žlice vrućeg ulja otprilike 4 minute. Luk i češnjak ogulite i nasitno nasjeckajte.
  4. U dubokoj tavi zagrijte preostalo ulje i pržite luk dok ne postane staklast.
  5. Potom dodajte češnjak, pospite mljevenom paprikom, dodajte narezane šampinjone i paprike pa sve zajedno pirjajte na umjerenom plamenu sve dok ne ispari veći dio tekućine od šampinjona. Potom u tavu dodajte ocat i pričekajte da ispari.
  6. Na kraju u smjesu umiješajte pečene komadiće mesa. Dodajte temeljac, pričekajte da provrije pa pirjajte poklopljeno 15-ak minuta. Otklopite i pirjajte još 3–4 minute.
  7. Na kraju u jelo umiješajte svježi sir, posolite i popaprite. Tjesteninu skuhajte prema uputama na vrećici. Ocijedite i ostavite u cjedilu.
  8. Goveđi Stroganoff rasporedite na tanjure i poslužite uz tjesteninu.

Preporučujemo