Rado ih jedemo svježe, ali i upotrebljavamo kod pripreme slastica, pudinga, čak i slanih jela. Dok su se naranče svijetom počele širiti iz Kine u 16. stoljeću, vrijeme mandarina nastupilo je tek četiri stoljeća poslije. Otad se uzgajaju na jugu Europe, sjeveru Afrike i u Americi

Temelj zdravlja…

Sastav mandarina je sličan onome naranči, iako su vitamin C, mineralne tvari, organske kiseline i ostale hranjive tvari ovdje zastupljene u manjim količinama.

Isto vrijedi i za medicinska svojstva mandarina. One pomažu u borbi protiv infekcija, jačaju organizam, dopunjuju zalihu minerala u slučaju njihova pomanjkanja, razrjeđuju krv, snižavaju krvni tlak, služe kao umjereni laksativ, pomažu kod remineralizacije, imaju antialergijska i pročišćavajuća svojstva te pomažu kod sprečavanja pojave karcinoma.

Budući da se lako jedu i lako su probavljive, osobito se preporučuju djeci i starijim osobama.

Kurom s mandarinama mogu se postići odlični rezultati kod povišenog krvnog tlaka i arterioskleroze.

… i moć iscjeljivanja

Brojno voće ima svojstva koja utječu na sprečavanje pojave karcinoma pa se njihovom redovitom konzumacijom preveniraju maligne bolesti.

Agrumi, pa samim time i mandarine, u tom pogledu odlikuju se iznimnim karakteristikama jer sadrže uravnoteženu kombinaciju tvari koje djeluju protiv pojave raka, kao što su flavonoidi, limonoidi, pektini i vitamin C.

Budući da se djelovanje tih sastojaka međusobno pojačava, njihovo je preventivno djelovanje puno snažnije nego kada bi se ti sastojci upotrebljavali pojedinačno kao lijekovi.

Stoga je puno bolje i učinkovitije te tvari uzimati kao sastavni dio mandarina i ostalih agruma.

Kako bi se njihova terapeutska vrijednost u potpunosti iskoristila, svakodnevno bi trebalo jesti šest do osam komada voća.

Kupnja i skladištenje

Kod kupnje izaberite mandarine koje nisu mekane na dodir i koje nemaju suhu ili uvelu koru. Kora mora biti čvrsta i blistavonarančaste boje.

Mandarine treba držati na hladnom, suhom i sjenovitom mjestu, i to u košari ili sanduku koji propušta zrak. Može ih se čuvati i u hladnjaku.