Za savršen početak dana dovoljna je kriška svježeg kruha ili pecivo s finom marmeladom čiji nas miris vraća u djetinjstvo. A ako je namaz iz kućne radinosti, sreći nema kraja!

Evo nekoliko savjeta za uspješno ukuhavanje marmelada i želea:

Odabir

Uvijek odaberite zrelo svježe voće. Operite ga pa, ovisno o vrsti, očistite ga od peteljki
i/ili koštica i ogulite.

Izvažite ga tek nakon toga jer u protivnom njegov omjer sa želirnim šećerom neće biti dobar pa marmelada neće dobiti željenu konzistenciju. Stavite lonac s voćem i šećerom na vatru i ravnomjerno miješajte kako se ne bi lijepilo za dno.

Naglavačke

Čim se marmelada skuha, odmah njome napunite staklenke koje ste dobro oprali vrućom vodom. Zatvorite staklenke i, da bi se u njima stvorio vakuum, okrenite ih na poklopce.

Ostavite ih tako 5-10 min. Potom ih ponovno okrenite i pustite da se ohlade.

Male tajne velikih majstora marmelada

Provjera gustoće

Na tanjurić izvadite 1-2 žličice marmelade, malo pričekajte pa ga postavite ukoso. Ako smjesa klizi, marmeladu morate kuhati još 1-2 min. Ako se ne miče, njome možete napuniti staklenke.

Kako dobiti vrhunski žele

Da biste dobili što više soka bez čestica voćnog tkiva, kuhanu voćnu kašu ulijte u cjedilo s gušćom mrežicom pa ostavite da se ocijedi ili je protisnite kroz pasirku za rajčice.

Preporučujemo