Za maslačak tvrde da je novi špinat, a po vitaminskom sastavu nadmašuje čak i špinat i rajčice

Gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, talijanska salata… samo su neka od narodnih imena koja se koriste za maslačak.

No mnogi od nas ne znaju da ova neobična biljka, koja raste na livadama i čije sjemenke s užitkom otpuhujemo na sve strane, ima izvanredna ljekovita svojstva i da je prava delikatesa u kuhinji!

Raznovrsna upotreba u kuhinji

Ovu samoniklu biljku, koju možete svugdje pronaći, u kulinarstvu možete koristiti na sve načine kao i špinat: ispržiti s jajima, dodati u salatu, umak, tijesto, rižu, juhu… ili od njega napraviti zeleni kašasti sok.

Cvjetove maslačka možete pohati ili dodavati salatama, a neotvorene pupoljke konzervirati poput kapara.

Gastronomski stručnjaci jedino savjetuju da se listovi maslačka beru u proljeće dok još nemaju gorkast okus, a njegove cvjetove najbolje je brati oko podneva (za sunčana vremena), dok su otvoreni!

Pripremite kašasti sok od maslačka – u blenderu izmiksajte 1 bananu, 300 ml vode, 100 g šumskog voća, 100 g listova maslačka i 1 žlicu smeđeg šećera ili javorova sirupa

Preporučujemo