Polako se opet vraćamo tradiciji. Zato je i svinjska mast ponovno važan sastojak mnogih specijaliteta. U malim i umjerenim količinama mast je zdrava i jelima daje posebnu aromu

Svinjska mast se dobiva topljenjem svježeg, čistog masnog tkiva zdravih svinja, sa svinjskim stearinom ili bez njega. Najboljom masti se smatra ona minimalno obrađena, iz područja svinjskog trbuha i bubrega ili leđa.

Što se kalorija tiče, mast ima jednaku kalorijsku vrijednost kao maslinovo ulje

Po pitanju masnih kiselina koje sadrži, svinjska mast bolja je od maslaca.

Sadrži 60 posto mononezasićenih masti, a one su povezane s niskim rizikom od srčanih bolesti. Maslac, za usporedbu, sadrži 45 posto mononezasićenih masti.

Nakon ugljikohidrata, masti su najvažniji izvor energije za organizam i važan izvor vitamina A, D, E i K jer su to vitamini topivi u mastima.

Svinjska mast ima višu točku vrelišta od drugih masti i stoga hrana pržena u svinjskoj masti apsorbira manje masnoće.

Pašteta na francuski

  • 350 g svinjske masti
  • 2 luka
  • 2 grančice timijana
  • 2 grančice ružmarina
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica bijelog papra
  • 250 ml suhog bijelog vina ili vode
  • 800 g svinjske plećke
  • 300 g svinjske potrbušnice
  • mrvljeni papar
  • sol

priprema

  1. U posudu stavite mast i luk narezan na tanke kolutove. Dodajte začinsko bilje i začine, bijelo vino ili vodu te uz stalno miješanje otopite mast.
  2. U otopljenu mast dodajte na kocke narezano svinjsko meso, smanjite vatru i pirjajte 3-4 sata, dok se meso ne počne raspadati. Zatim izvadite meso, začinsko bilje i luk.
  3. Maknite začinsko bilje pa meso posolite i popaprite te ga dvjema vilicama razdvojite na dva dijela. Meso raspodijelite u dvije čaše te prelijte masnoćom.

Umjesto luka možete upotrijebiti i dva češnja češnjaka.