Jako smo zahvalni našim vrijednim pčelicama. Da bi prikupila litru cvjetnog nektara, od kojega nastane 300 g meda, pčela čak 20.000 puta mora izletjeti iz košnice.
Gotovo cijelo 19. stoljeće med je služio kao jedini zaslađivač u ljudskoj prehrani.
Osim šećera, u medu su znanstvenici dosad pronašli više od 180 drugih korisnih supstancija kao što su minerali, pelud i razni organski spojevi, a sve one upravljaju biološkim procesima u ljudskom organizmu te pospješuju izmjenu tvari.
Gurmani veoma cijene raznolikost primjene meda u kulinarstvu: za svako jelo možete birati jednu od 100 različitih aroma meda.
Njegova boja, okus i konzistencija ovise o podrijetlu, odnosno vrsti cvijeća koju je pčela obletjela. No općenito je pravilo: što je boja tamnija, to mu je i okus intenzivniji.
Posebno su delikatesni med od lipe i djeteline te med od ruža penjačica koji svojim zamamnim mirisom oduzima dah.
Med se izuzetno brzo probavlja i ulazi izravno u krv, što znači da je odlična energetska namirnica koja će nam brzo vratiti izgubljenu snagu.
Isproban narodni lijek protiv prehlade je vruće mlijeko s medom koje djeluje zahvaljujući znanstveno dokazanim antibakterijskim svojstvima meda.
Ako ga budete koristili u kombinaciji sa svježe naribanim đumbirom i limunom, svoj ćete imunosni sustav kvalitetno pripremiti za hladnu zimu.
Valja naglasiti da se med ne smije zagrijavati na temperature više od 45 stupnjeva jer vrućina uništava vrijedne enzime, ali i njegovu aromu.
Dakle, stavljajte ga u šalicu netom prije konzumacije!
Matična mliječ je veoma hranjiva tekuća supstancija kojom pčele radilice inače hrane svoju ‘kraljicu’ – maticu.
Ne može se umjetno sintetizirati, a postupak dobivanja tog vrijednog ekstrakta znaju samo specijalizirani pčelari. Iako je prilično skupa, matična mliječ omiljen je prirodni lijek i dodatak kozmetičkim proizvodima.