Govedina iz juhe s umakom od rajčice jedno je od onih klasičnih jela koje nas vraća u djetinjstvo, a slasni gulaši i tamni umaci izazivaju zazubice svim ljubiteljima mesnih delikatesa

Govedine se svrstava u crveno meso, bogato je željezom a u kombinaciji sa povrćem, dobiva se nutritivno visokovrijedan i vrlo zdrav obrok.

Meso junetine i govedine, zbog svojeg izvrsnog mineralnom sastava, pomaže u jačanju imunološkog sustava i spriječavanju oštećenja krvnih žila koje doprinose aterosklerozi.

kako pripremiti govedinu i junetinu

  • vrat – najbolji je za pripremu bistrih juha, ragua i gulaša te za mljeveno meso
  • file – odresci se koriste za pečenje “na naglo” ili za pirjanje, te za pripremu tatarskog bifteka ili carpaccia
  • hrbat – gornji dio se koristi za pirjanje ili pečenje (pržolica), a donji dio za pečenje (cijeli kao roast beef ili ramstek – odrezak bez kostiju)
  • but – mekši dijelovi se koriste za pečenje, a tvrđi za kuhanje i pirjanje
  • prsa – najbolja su zapirjanje i kuhanje

Prije nego što meso stavite kuhati, nemojte s njega odstraniti masnoću, to možete učiniti poslije (tijekom kuhanja masnoća štiti meso od isušivanja i daje mu snažniji, intenzivniji okus).

Kako bi juha imala jači okus, nemojte dolijevati previše vode. Dovoljno je onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete meso.

Nakon dva sata kuhanja, prije nego što stavite luk, prepolovite ga i kratko ispržite na jakoj vatri u tavi na 1 žlici masti. Zatim ga dodajte u juhu i okus će joj biti znatno bolji.

Kuhana govedina s povrćem

  • 800 g govedine
  • 250 g korjenastog povrća
  • 1 glavica luka
  • 10 zrnaca papra
  • 5 klinčića
  • 2 lista lovora

priprema

  1. Meso operite pod mlazom hladne vode. Povrće i luk očistite i operite te ga narežite na komade. Stavite vodu kuhati, posolite je i pustite da zavrije.
  2. Meso stavite u vodu te kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata. Potom dodajte očišćeno povrće i začine te kuhajte dok ne omekša.
  3. Kuhano meso narežite na četiri do šest kriški, raspodijelite po tanjurima i polijte procijeđenim temeljcem.

Preporučujemo