Pizza, talijansko nacionalno jelo, popularno je svugdje na svijetu i sigurno ga vole i vaša djeca. Donosimo vam recept koji mogu isprobati i vaši mališani.

Malo drugačija verzija omiljenog klasika svidjet će vam se zbog lakoće priprema.

Budući da u današnje vrijeme imamo sve manje slobodnog vremena, kuhanje je jedan od odličnih načina provođenja vremena s djecom.

Male ručice sigurno će uživati u ulozi chefa kuhinje. Pogotovo kada je riječ o omiljenoj talijanskoj pizzi, no bez tijesta koje treba mijesiti.

Mini pizze

  • 250 g špageta od semolina brašna
  • sol
  • 2 žličice maslinova ulja
  • 6 ploški kvalitetne šunke
  • 5 cherry rajčica
  • 2 mlada luka
  • 1 grančica origana
  • 120 g nasitno naribanog tvrdog sira
  • ulje za kalupe

Za umak:

  • 1 glavica luka srednje veličine
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 3 žlice pasirane rajčice
  • sol
  • mljeveni papar
  • 1 žličica sušenog origana

priprema

  1. U visokom loncu zakuhajte dovoljnu količinu vode, dodajte tjesteninu, posolite i kuhajte nepoklopljeno na srednje jakoj vatri (tjesteninu kuhajte prema uputi na pakiranju).
  2. Kad se tjestenina skuha, ocijedite vodu, u cjedilu proplahnite hladnom vodom, pustite da se ocijedi pa umiješajte maslinovo ulje.
  3. Za umak ogulite luk i narežite ga na kockice. Češnjak također ogulite i nasitno nasjeckajte.
  4. U manjoj dubljoj tavi zagrijte ulje, dodajte luk i uz često miješanje pržite dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i pržite još oko 1 minutu (pazite da ne zagori).
  5. Dodajte pasiranu rajčicu razrijeđenu s 5 žlica hladne vode. Posolite, popaprite, dodajte origano, promiješajte i poklopljeno pirjajte oko 5 minuta.
  6. Maknite poklopac i pirjajte još kratko kako bi dio tekućine ispario. Gusti umak maknite sa štednjaka i ostavite da se gotovo sasvim ohladi.
  7. Odvojite 4 ploške šunke, a ostatak narežite na četverokute. Oprane rajčice narežite na ploške. Mladi luk dobro operite, očistite i narežite (i zeleni dio) na tanke kolutiće.
  8. Origano operite, osušite i odvojite listiće. Četiri kalupa za pečenje promjera otprilike 14 cm premažite s malo ulja ili prekrijte papirom za pečenje.
  9. U svaki kalup stavite plošku šunke. U velikoj zdjeli promiješajte špagete, umak, šunku, rajčice, origano i 80 g sira.
  10. Smjesu rasporedite u pripremljene kalupe i pospite sirom. Mini pizze pecite 15-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 190 °C.
  11. Potom ih oprezno izvadite na tanjure i poslužite dok su vruće. Fine su i hladne.

Prije kuhanja špagete prvo uzmite u ruku, donji kraj oslonite na radnu površinu, potom ih uhvatite i drugom rukom pa objema rukama zakrenite u suprotnom smjeru.

Tako ih držite iznad lonca s kipućom vodom pa ih pustite (pazite da se ne opečete). Na kraju špagete lagano gurnite u vodu i posolite.

Preporučujemo