Pesto daje pravi talijanski štih mesu, tjestenini, ali i jednostavnom sendviču. Nije problem kupiti ga u trgovini, ali ako ga pripremite kod kuće, trud će vam se itekako isplatiti!

Odvažite se i napravite odličan aromatičan pesto u vlastitoj kuhinji.

Gorgonzola pesto s rikulom

  • 1 grubo usitnjena ljutika
  • prstohvat grube soli
  • 60 g oraha
  • 100-150 g grubo narezane rikule
  • 100 g sira s plemenitom plijesni (npr. gorgonzola)
  • svježe mljeveni papar
  • 100 g maslinova ulja

priprema

  1. Najprije u posudi natrljajte ljutiku grubom solju. Postupno dodajte orahe, potom rikulu i sir, te na kraju papar.
  2. Gnječite te dolijevajte maslinovo ulje dok ne nastane kremasta pasta.

Sicilijanski pesto s ricottom

  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka (narezana na ploške)
  • 2 srdele (narezane na ploške)
  • prstohvat mljevenog čilija
  • 2 žličice kapara
  • 6-8 sušenih rajčica u ulju
  • 250 g ricotte
  • 50 g parmezana
  • 1 šaka crnih maslina
  • 1 šaka listića peršina

priprema

  1. Pržite na vrućem ulju češnjak, srdele i čili oko 1 minutu. Dodajte kapare te ocijeđene i nasjeckane sušene rajčice pa pržite još oko 1 minutu.
  2. Potom izmiksajte mješavinu ili je zgnječite s parmezanom i ricottom. Izmiksajte nasjeckane masline i parmezan pa umiješajte zajedno s peršinom.

Pesto možete iskoristiti na različite načine, primjerice kao namaz za pržene kriške ciabatte, s tjesteninom i grahom ili kao umak za janjeće kobasice s roštilja.

Preporučujemo