Na kraju sezone voća priroda nam nudi još jednu svoju deliciju - dunje...

Nažalost, ovo je voće jako zanemareno u kuhinji – i to nezasluženo. Njezin miris i aroma nezamjenjivi su, a u kuhinji se s njima može mnogo eksperimentirati.

Iskoristite sezonu dunja i iznenadite svoje najdraže novim veličanstvenim okusima!

Tvrda kora, nezaboravan okus…

Po samom obliku možete razlikovati dvije najčešće sorte koje se kod nas nalaze na tržnicama i u trgovinama: dunje s oblikom jabuke – okrugle su, male i imaju intenzivnu aromu.

Dunje s oblikom kruške, koje su veće, imaju više “mesa” te su stoga i mekše, ali imaju blažu aromu. Zelena do zlatnožuta kora vrlo je tvrda.

Ako je dunja skroz zrela sjajne je žute boje (sjajne i nalik limunu), prekrivena je tankim slojem prašine koji lakše možete ukloniti četkicom, nego vodom.

Bere se od rujna do prosinca. Dunje se ne jedu sirove, već ih treba skuhati. Voće je vrlo tvrdo pa će vam biti potreban poprilično oštar nož i snaga da je razrežete – najbolje ih je rezati po sredini.

Ako od dunja spravljate sok, možete ih kuhati s korom, zatim ih procijediti i spravljati dalje.

Preporučujemo