Neki gurmani prije pečenja janjetinu samo posole kako ne bi začinima prikrili sve njezine mirise i okuse, no nećete pogriješiti ni ako ovo meso marinirate

Neki smatraju kako je janjetinu dovoljno posoliti i ispeći jer ovo meso (ako je s Paga ili iz Like) već sadrži sve potrebne mirise i okuse zavičaja iz kojeg potječe (ružmarin, morsku sol ili lavandu).

Drugi pak unatoč bogatstvu okusa janjetinu prije pripreme mariniraju raznolikim začinima.

Klasičan način pripreme je natrljati janjetinu krupnom morskom solju. Oko mesa posložite krumpir i luk te dodajte ružmarin i lovor. Posolite i popaprite pa prelijte uljem i pecite poklopljeno do dva sata.

A želite li meso marinirati, donosimo vam nekoliko dobrih prijedloga. Pravilo je da meso prije mariniranja, ako želite izbjeći specifičan miris, dobro operete vrućom vodom.

Preporučuje se meso ostaviti u marinadi oko deset sati. Potom ga izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi da odstoji, a potom stavite peći.

Marinada br. 1 – ružmarin

Pomiješajte pola decilitra vina s 3 žlice maslinova ulja, 1/2 žličice ružmarina i isto toliko majčine dušice. Smjesu dobro posolite.

Marinada br. 2 – med

Narežite luk, dodajte 2 žličice protisnutog češnjaka, 3 žličice meda, 3 žličice maslinova ulja, 1/4 šalice sojina umaka, šalicu vina, papar, sol, 1/4 šalice soka od limuna te žličicu cimeta.

Marinada br. 3 – gljive

Pomiješajte 3 žlice maslinova ulja, češanj češnjaka, sol, papar, žlicu mljevenog ružmarina i 1/4 šalice mljevenih sušenih gljiva.

Marinada br. 4 – pivo

Pomiješajte čašu svijetlog piva s isto toliko vinskog octa i jednom čašom vode. Dodajte krupnije narezan luk, 2 lista lovora i malo mažurana.

Preporučujemo